VPRO toont dichters op YouTube

Hoe de werkdag van Anne Vegter eruitziet? Chaotisch. Dat blijkt uit DichterBij, een nieuwe reeks van poëzievideo’s waarvoor de VPRO in een kleine drie minuten dichters in huiselijke omgeving filmt en ze, via een voice-over, een eigen gedicht laat voorlezen.

In de aflevering met Vegter leest ze haar gedicht ‘De overkant’ voor, terwijl je ziet hoe de Dichter des Vaderlands in haar huis laveert tussen woon- en werkkamer, op zoek naar de beste werkplek. Een grote witte iMac verhuist telkens met haar mee. Ook andere dichters gaven al een kijkje achter de schermen. Dichter Thomas Möhlmann draagt voor terwijl hij zijn kinderen uit school haalt, Erik Jan Harmens als hij zijn hond uitlaat in een natuurgebied.

VPRO-televisiemaker Wim Brands bedacht de rubriek als opvolger voor de Dode Dichters Almanak, het eind vorig jaar na 704 uitzendingen geschrapte nachtelijke poëzieprogramma van de omroep. De persoonlijke aanpak past volgens Brands beter bij deze tijd: „In eerste instantie leek het ons mooi om het heel sec te houden. Uiteindelijk hebben we toch besloten dat niet te doen. Je moet geen dichter laten voordragen achter een katheder. Dat werkt niet meer.”

Elke maandag verschijnt er een nieuwe editie op het Boekenblog van de VPRO. Zes dichters werkten al mee aan DichterBij. Naast Vegter, Möhlmann en Harmens ook Tsead Bruinja, Hans Sleutelaar en Leonard Nolens. Wat Brands betreft zal de poëzierubriek ‘eindeloos doorgaan’.

    • Roderick Nieuwenhuis