Phablet met een fragiele feel heeft een leuke gimmick

None

Nog niet zo lang geleden verklaarden we ze voor gek, de mensen die een phablet – zo’n kruising tussen een telefoon en een tablet – aan hun oor hielden. Maar bellen doet er niet meer toe en de grote schermen zijn niet meer te stuiten.

De bekendste phablet is de Galaxy Note. Die nieuwe Note 5 komt vooralsnog niet in Europa uit. In plaats daarvan introduceert Samsung een extra grote versie van de S6 Edge, een chique toestel met afgeronde hoeken. De doopnaam luidt Galaxy S6 Edge+.

Chique is volgens Samsung: geen plastic achterkant meer, geen verwijderbare batterij en geen klepje voor een sd-kaart. En in plaats van een plat scherm heeft deze smartphone afbuigende zijkanten. Daardoorheen schijnt het beeld van de webpagina of app.

Het doel? Indruk maken op je vrienden en een extra functie aan de zijkant van het scherm: met een zwiep haal je je contactpersonen of je favoriete apps tevoorschijn. ’s Nachts leg je de Edge op je nachtkastje om het subtiele klokje aan de zijkant te kunnen zien. Handig, maar zeker niet onmisbaar.

Tja, die rare zijkant. Scroll je door een webpagina dan lijkt het alsof je een rol papier onder het glas door schuift. De letters aan de zijkant ogen licht gebogen. Dat glas op de hoeken voelt wat kwetsbaar en hij is met 153 gram vederlicht.

Het amoledscherm (meer pixels dan je tv) wordt door die bochtjes in feite iets kleiner. Maar er blijft ruimte genoeg over van die 5,7 inch. Je kunt zelfs multitasken, met twee apps tegelijk in beeld. Ben je eenmaal gewend aan de fragiele feel van de Edge+ dan is hij prima met één hand te bedienen.

Vergeleken met de kleinere Edge is de batterij beter, zit er meer werkgeheugen in en de vingerafdrukscanner werkt goed. De 16 megapixelcamera van de S6-serie is een van de beste op de markt.

Voor 799 euro heb je dus een prachtig toestel met een leuke gimmick. Als je dan toch gaat voor die luxe Edge-look, kies dan dus voor Edge+. Anders wordt het toch de Note 5 die (via de grijze import) 966 euro in Nederland kost. Au.

    • Marc Hijink