Petroleumbedrijf doet niet meer in hotels en taxi’s

Foto ANP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

CNPC, het moederbedrijf van PetroChina wil van haar hotels af. Inderdaad is PetroChina een petroleumbedrijf, dus heel gek klinkt dat niet. Er worden ook een aantal regionale en buitenlandse kantoren gesloten. Een woordvoerder zegt in de Financial Times dat al die filialen ‘gemakkelijk voor onregelmatigheden kunnen zorgen, en problemen kunnen opleveren’.

Het gaat met name om de Soluxe hotelketen, die gerund wordt door Zhou Bin, de zoon van de gevallen partijbons Zhou Yongkang. Naast dertig hotels vallen ook een taxibedrijf en een reisbureau onder Soluxe.

In het kader van China’s anti-corruptie-campagne worden staatsbedrijven zoals CNPC onder druk gezet om lucratieve, maar dubieuze dochterbedrijven te laten vallen. CNPC was het machtscentrum van Zhou Yongkang, die inmiddels is veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik. Dat bedrijf krijgt dus extra veel aandacht.

Boeing bouwt fabriek in China

Boeing overweegt een fabriek in China te bouwen waar vliegtuigen van het model 737 worden afgemonteerd, schrijft China Daily. Waarschijnlijk wordt dit nieuws bekend gemaakt tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping, later deze maand aan Seattle, waar Boeing gevestigd is.

De toestellen die voor Chinese maatschappijen besteld zijn, worden dan nog steeds in de staat Washington gemaakt. Maar na de overtocht naar China worden de interieurs erin gebouwd, de buitenkant geverfd en worden er testvluchten gedaan.

Het zou voor het eerst zijn dat Boeing zo’n centrum buiten de Verenigde Staten bouwt. Niet geheel toevallig zal Xi Jinping tijdens zijn bezoek waarschijnlijk een nieuwe bestelling bij de vliegtuigbouwer plaatsen.

Noord-Korea lanceert ‘binnenkort’ satelliet

Noord-Korea legt de laatste hand aan een observatie satelliet voor weersvoorspellingen, zegt het Koreaanse Central News Agency volgens persbureau Yonhap. Als het regime in Noord-Korea dat wil, dan lanceert het een raket voor ruimteonderzoek. Uit de bekendmaking:

“De wereld zal een serie van satellieten uit (Noord-)Korea door de lucht zien razen op het moment en op de locatie die door het Centraal Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij worden bepaald.”

Binnenkort viert Noord-Korea de 70e verjaardag van de Arbeiderspartij. Er wordt gespeculeerd over een nieuwe provocatie, die de macht van de partij moet bevestigen. Het raketprogramma zorgt, samen met het nucleaire programma voor extra spanning op het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea zou binnenkort in staat zijn om een nucleair wapen af te vuren dat het Amerikaanse vasteland kan bereiken.

In augustus werden na overleg afspraken gemaakt die de hoog opgelopen spanning tussen Noord- en Zuid-Korea weer even deed verminderen.

    • Eefje Rammeloo