Leeg nest na gedwongen huwelijk

Foto Thinkstock

Zebravinken die tot elkaar worden veroordeeld, broeden samen minder eitjes uit en zorgen minder goed voor hun jongen. Ze brengen 37 procent minder jongen groot dan hun soortgenoten die een eigen partner mogen kiezen. Dat schrijven Duitse biologen vandaag in PLOS Biology.

De opzet van hun experiment was nogal cru: zebravinkvrouwtjes konden uit 20 kandidaten een partner kiezen. De helft van de vrouwtjes bleef samen met hun lievelingsman. Maar de andere helft kreeg een mannetje opgedrongen dat door een ándere vink was uitgekozen.

De resultaten van het experiment lezen als een treurige liefdesgeschiedenis. De vrouwtjes in een gedwongen koppel gingen minder in op de hofmakerij van het mannetje, de mannetjes paarden vaker buiten de deur. Ook hielden mannetjes het nest minder goed in de gaten. Eindresultaat: er worden minder eitjes bevrucht en er sterven meer jongen. Waarom? De biologen opperen dat de natuurlijke ‘klik’ tussen de twee vinken ontbreekt. Waar die vinkenklik uit bestaat, gaan ze uitzoeken.