Openhartige homo’s, dat willen we hier niet

Een weekblad in de SGP-gemeente Goeree-Overflakkee interviewde een homostel. Abonnees reageerden woedend. Sorry, aldus de hoofdredactie.

‘Homo zijn op Flakkee is geen probleem.’ Arjan Kamp (20) zegt het dan nog blijmoedig in Eilanden-Nieuws van vrijdag 4 september. Het weekblad voor de gemeente Goeree-Overflakkee publiceert een interview met Kamp en zijn vriend Menno Smit (19) uit Eerbeek.

Kamp vertelt dat hij de rust van het Zuid-Hollandse eiland heerlijk vindt. „Aan de andere kant is het als homo in Rotterdam wel makkelijker. Hier kent iedereen elkaar en dan hebben mensen al snel een mening over je. In Rotterdam ben je gewoon anoniem.”

Het interview maakt deel uit van een serie over twintigers op het eiland. Een uiterst controversiële serie, zo blijkt een week later in volle omvang. Een deel van Goeree-Overflakkee, waar de SGP de grootste partij is in de gemeenteraad, heeft zich bijzonder gestoord aan de openhartigheid van de jongens.

Hoofdredacteur Adri van der Laan en directeur Ab van der Veer van Eilanden-Nieuws (gratis oplage dinsdag 22.300; betaalde oplage vrijdag 6.000) plaatsen een uitgebreide reactie op de serie. „De insteek was om deze ‘twintigers’ vanuit een zo breed mogelijke achtergrond aan het woord te laten. We hebben de consequenties [...] niet goed ingeschat, want hiermee is teveel een podium geboden aan een levensgevoel en –wijze waarin de meeste lezers van onze abonnee-editie zich niet herkennen en die ook niet strookt met de grondslag van Eilanden-Nieuws.”

De krant zou niet zorgvuldig genoeg zijn geweest. „Het had anders gemoeten en we bieden u hiervoor onze welgemeende excuses aan!”, aldus Van der Laan en Van der Veer. En: „Als abonnee van Eilanden-Nieuws mag u erop vertrouwen dat we in onze berichtgeving juist ‘het heilzame’ van een leven naar Gods Woord proberen uit te dragen.”

Het interview met de jonge homo’s, die ook kritiek geven op onder meer het horecabeleid van de gemeente, was niet de eerste aflevering in de serie die reacties opleverde. Bij het artikel van 4 september staat: „Uit enkele reacties die ons bereiken naar aanleiding van de artikelenserie [...] lijkt het dat de serie bij sommige lezers de wenkbrauwen doet fronsen.”

Na het publieke excuus krijgt de leiding van de krant het zwaar te verduren op sociale media. Weblog GeenStijl trekt van leer tegen „de ChristenTaliban” op Goeree-Overflakkee; AD, De Telegraaf en de regionale kranten besteden aandacht aan de zaak.

Eilanden-Nieuws zou inmiddels de serie hebben gestaakt, maar volgens de auteur, freelance journaliste Sam Fish, is dat nog niet zeker. „Wie weet is er een manier om ervoor te zorgen dat de serie toch nog door kan gaan”, schrijft ze op haar website.

    • Jan Benjamin