Onderzoek: bezuinigingen OM te snel en met risico

De voorgenomen bezuinigingen die het Openbaar Ministerie de komende jaren wil doorvoeren gaan te snel en kunnen risico’s hebben voor werknemers bij het OM. Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat in opdracht van het OM is geschreven.

Minister Ard van der steur van Veiligheid en Justitie (VVD) tijdens het debat over de reorganisatie van de nationale politie op 10 september. Foto ANP/Martijn Beekman

De voorgenomen bezuinigingen die het Openbaar Ministerie de komende jaren wil doorvoeren gaan te snel en kunnen risico’s hebben voor werknemers bij het OM. Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat in opdracht van het OM is geschreven.

Het rapport, dat al op 16 juni klaar was, is vandaag openbaar gemaakt terwijl politiek Den Haag druk is met Prinsjesdag. De Tweede Kamer had verschillende keren gevraagd om het rapport. De onderzoekers van De Galan Groep zeggen dat de planning van de bezuinigingen, die in 2018 zouden moeten zijn doorgevoerd, “niet haalbaar zijn zonder risico’s voor het primaire proces”. Daaronder vallen de rechterlijke macht, secretarissen, administratief-juridische medewerkers en de administratie.

Minister: conclusie nog nog gerechtvaardigd

De onderzoekers stellen voor de bezuinigingen te verspreiden tot een periode tot 2020. Dan zouden de voorgestelde bezuinigingen mogelijk zijn zonder gedwongen ontslagen. Het uitstel is echter niet gratis. Volgens de onderzoekers zou vertraging over de periode van 2016-2018 ruim 50 miljoen euro kosten.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zegt in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer dat hij “niet van mening is dat deze conclusie nu al gerechtvaardigd is.” Hij gaat in overleg met de leiding van het OM. Hij schrijft verder dat het OM dit jaar wel extra geld heeft gekregen voor onder andere het wegwerken van achterstanden en voor de bestrijding van terrorisme.

In totaal moet het OM in 2018 143 miljoen euro bezuinigd hebben ten opzichte van 2011, zo staat te lezen in het rapport.

    • Sam de Voogt