Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Noord-Korea hervat productie nucleair materiaal, wil kernarsenaal verbeteren

Het regime in Noord-Korea zegt dat het de nucleaire reactor bij Yongbyon weer in werking heeft gesteld. Het land wil het huidige kernarsenaal ‘verbeteren en uitbreiden’. Daarnaast laat Pyongyang weten dat het in staat is om ‘Amerikaanse agressie’ op ieder moment met kernwapens te beantwoorden.

Televisiebeeld uit 2008 van het complex bij Yongbyon.
Televisiebeeld uit 2008 van het complex bij Yongbyon. Foto: ANP/EPA/JEON HEON-KYUN

Het regime in Noord-Korea zegt dat het de nucleaire reactor bij Yongbyon weer in werking heeft gesteld. Het land wil het huidige kernarsenaal ‘verbeteren en uitbreiden’. Daarnaast laat Pyongyang weten dat het in staat is om ‘Amerikaanse agressie’ op ieder moment met kernwapens te beantwoorden.

Dat meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA, dat onder controle staat van het regime. De kernreactor in Yongbyon is een oude onderzoeksreactor waarmee plutonium geproduceerd kan worden. Het complex lag een tijdje stil door het zeslandenoverleg waar onder andere de Verenigde Staten bij zijn betrokken. Het overleg zit sinds 2009 echter muurvast.

Gisteren kondigde Noord-Korea aan dat het een aantal satellieten zal lanceren in de aanloop naar het jubileum van de heersende communistische partij. Volgens de autoriteiten hebben die lanceringen louter vreedzame doeleinden. In het westen bestaat echter het vermoeden dat die lanceringen dienen als dekmantel om langeafstandsraketten te testen.

Concessies afdwingen

Volgens een analist tegenover AP moet de hervatting van de productie meer druk zetten op de andere landen, zodat Noord-Korea een reeks concessies kan afdwingen. Het communistische land is internationaal bijna volledig geïsoleerd en heeft te kampen met sancties die zijn ingesteld wegens het kernprogramma. De Noord-Koreaanse economie is daardoor ingestort.

Eind 2013 leek het er al op dat het complex bij Yongbyon weer in werking was. Satellietfoto’s van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit lieten zien dat er heet water werd afgevoerd, wat erop wees dat de reactor actief was. Nu meldt het regime zélf echter dat het de productie al sinds 2013 heeft hervat.

De stap is opmerkelijk, omdat juist vorige week het land weer toenadering leek te zoeken tot Zuid-Korea. De beide landen - die formeel nog steeds in oorlog zijn - kondigden toen een nieuwe reeks familieherenigingen aan. Die hereniging is van 20 tot 26 oktober. Die aankondiging volgde op een reeks incidenten tussen de twee Korea’s; zo raakten twee Zuid-Koreaanse militairen zwaargewond toen een mijn bij de grens ontplofte. Volgens Zuid-Korea was de mijn van het noorden, maar Pyongyang ontkent dit