Boeken

Nigeriaanse debutant (1986) op shortlist Man Booker Prize

Schrijvers Marlon James, Tom McCarthy, Chigozie Obioma, Sunjeev Sahota, Anne Tyler en Hanya Yanagihara zijn de zes schrijvers die nog kans maken op de Man Booker Prize, een van ‘s werelds grootste literatuurprijzen voor oorspronkelijk Engelstalige fictie. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Nigeriaan Obioma enige debutant op shortlist

Wat direct opvalt aan de zes titels tellende shortlist: deze telt met Jamaicaan Marlon James (1970), Nigeriaan Chigozie Obiamo (1986), Brit Sanjeev Sahota (1981) en Amerikaanse Hanya Yanagihara (1975) relatief 51FKlSmZa3L._SY344_BO1,204,203,200_veel, bij het grote publiek, onbekende schrijvers.

James is genomineerd met zijn derde roman, Sahota en Yanagihara met hun tweede. Obioma is misschien wel de opvallendste naam op de shortlist. De Nigeriaanse schrijver is als enige genomineerd met een romandebuut.

Opvallende afwezigen op shortlist van de prijs, waar sinds vorig jaar schrijvers van alle nationaliteiten voor in aanmerking komen, is de Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson en de Ierse oud-Man Booker-winnaar Anne Enright (2007). Beide schrijfster haalden met respectievelijk Lila en The Green Road eind juli nog de longlist van de Man Booker.

De shortlist kent de volgende zes titels: A Brief History of Seven Killings van Marlon James, Satin Island van de Engelse schrijver Tom McCarthy, The Fishermen van Chigozie Obioma, The Year of the Runaways van Sunjeev Sahota, A Spool of Blue Thread van de Amerikaanse Anne Tyler en A Little Life van Hanya Yanagihara.

Breder deelnemersveld

Twee jaar geleden, kort na de Booker-winst van Eleanor Catton, maakte de organisatie van de Man Booker Prize bekend het deelnemersveld uit te breiden.

Vanaf 2014 konden niet alleen schrijvers uit het Britse Commonwealth - waar onder andere Australië, Zuid-Afrika, India, Zimbabwe aan toebehoren - meedingen naar de prijs. Ook Amerikaanse schrijvers maakten vanaf 2014 kans op de 60.000 euro grote ‘Man Booker’, die in het verleden werd gewonnen door onder andere Iris Murdoch, John Coetzee, Ian McEwan, Hilary Mantel en Salman Rushdie.

Oud-winnaar Julian Barnes sprak kort na het besluit zijn onvrede uit over het besluit. Er was volgens hem “niets mis” met de prijs, die nu volgens de Britse auteur dreigde te veramerikaniseren. Een vooralsnog onterechte vrees, zo blijkt. Op de shortlist van de door Australiër Richard Flanagan gewonnen Man Booker Prize 2014 stonden twee Amerikanen. Evenveel als dit jaar.

Richard Flanagan

De winnaar van de Man Booker Prize wordt op 13 oktober bekendgemaakt. Vorig jaar won Richard Flanagan de prijs voor zijn WOII-roman The Narrow Road to the Deep North. Een passage uit die roman kunt u hier lezen.