Nieuw EU-overleg over vluchtelingen gepland voor komende dinsdag

Volgende week dinsdag komt er een nieuw spoedoverleg van de Europese ministers die over het vluchtelingenbeleid gaan. Op het programma staat de verdeling van 120.000 vluchtelingen die momenteel in Italië, Griekenland en Hongarije zitten. Gisteren mislukte het meest recente overleg tussen de EU-lidstaten over de vluchtelingencrisis.

Vluchtelingen bij de gesloten Hongaars-Servische grens bij Horgos. Foto AP/MTI/Zoltan Mathe

Volgende week dinsdag komt er een nieuw spoedoverleg van de Europese ministers die over het vluchtelingenbeleid gaan. Op het programma staat de verdeling van 160.000 vluchtelingen die momenteel in Italië, Griekenland en Hongarije zitten.

Twitter avatar RPUE_LU Luxembourg RPUE LU Presidency convenes an extraordinary #JHA Council on #migration and #refugees on 22.09.2015 in Brussels

De tijdelijke voorzitter van de EU, Luxemburg, heeft dat zojuist bekend gemaakt. Mogelijk wordt de bijeenkomst een voorloper van een top van de Europese regeringsleiders. EU-president Donald Tusk heeft aangekondigd donderdag een besluit te nemen over de komst van een EU-top in de loop van volgende week.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk During my consultations some leaders requested an extra #EUCO on migration. I will continue consultations & announce my decision Thursday

Premier Rutte liet vanmiddag weten aan persbureau ANP zijn twijfels te hebben over het succes van een EU-top. Volgens hem wordt er op dergelijke overleggen in principe alleen besloten bij unanimiteit, en die is momenteel ver te zoeken binnen Europa. EU-voorzitter Luxemburg heeft laten weten ook ditmaal unanieme overeenstemming na te streven omdat het gaat om een gevoelig onderwerp. Rutte acht een bijeenkomst van de Europese Justitieraad, waarin alle Europese ministers van Justitie zitten, kansrijker omdat daar met een (grote) meerderheid over beleid besloten kan worden.

Splijtzwam

Gisteren lukte het de EU-lidstaten niet om tot een overeenkomst te komen over de verdeling van 120.000 asielzoekers. Splijtzwam is het voornemen een verplichte quota voor het opnemen van vluchtelingen in te voeren; West-Europese landen onder leiding van Duitsland zijn voor, Oost-Europese landen met Hongarije voorop zijn tegen.

De premier van Slowakije Robert Fico zei vandaag een eventuele verplichte verdeelsleutel “nooit te zullen steunen, al zijn we het enige land dat tegen is”. Tsjechië liet vandaag weten niet terug te deinzen het leger in te zetten om de grenzen te bewaken. Hongarije is intussen bezig met plannen om het hek dat het land langs de grens met Servië heeft neergezet, uit te breiden langs de grens met Roemenië.

Hongarije kondigde vandaag de noodtoestand af vanwege de toestroom van vluchtelingen. De Hongaarse grens met Servië, waar veel vluchtelingen uit Syrië proberen verder Europa in te reizen, is sinds vandaag gesloten. Alleen twee doorreisstations zijn nog open, en daar worden alleen vluchtelingen toegelaten die asiel hebben aangevraagd in Servië. Wie op een andere plek de grens oversteekt is sinds vandaag strafbaar. De Hongaarse autoriteiten arresteerden vandaag 174 mensen die alsnog probeerden het Oost-Europese land binnen te komen.

Verdeelsleutel

Gisteren werd een akkoord bereikt over de verdeling van 40.000 vluchtelingen, maar kwam er geen overeenstemming om nog eens 120.000 mensen te verspreiden over de Europese lidstaten - een voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Daarop werd besloten op 8 oktober verder te praten. De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie werden het wel eens over de oprichting van hotspots in Griekenland waar migranten zich kunnen laten registreren. Ook is brede overeenstemming bereikt over effectievere terugkeer van afgewezen asielzoekers en opvang in de regio van vluchtelingen.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Sam de Voogt