Nee, minder vluchtelingen

In Weert komt een asielcentrum. Op een informatieavond wordt geloeid. „Waarom worden ze niet gelijker verdeeld over Nederland?”

Wie screent die Syriërs? Kunnen onze vrouwen nog veilig over straat? Waar blijft de privacy in mijn tuin als er steeds asielzoekers langs wandelen? Best mogelijk dat de gemiddelde Nederlander afgelopen weken meer compassie kreeg met vluchtelingen. Maar bij de meesten van de ruim vijfhonderd Weertenaren die gisteravond afkwamen op de informatieavond in het stadhuis over de komst van een asielzoekerscentrum heerste ook ongerustheid.

Een vrouw vroeg of de lagere WOZ-waarde per direct tot een lagere gemeentelijke belasting gaat leiden. Twee daklozen meldden zich met de vraag wat er voor hén wordt gedaan.

Burgemeester Jos Heijmans (D66) benadrukte bij herhaling hoezeer hij elke mening respecteert. „Actualiteit en humaniteit” maakten dat B en W instemden met het AZC en maximaal duizend asielzoekers voor maximaal vijf jaar. „Geloof me: ik heb er zelf ook buikpijn van gehad.”

De beoogde plek is de Van Horne Kazerne, tot eind 2014 hét opleidingsinstituut voor onderofficieren van de landmacht. „Wrang”, vond een Weertenaar. „Hetzelfde Rijk dat de kazerne tegen de zin van de stad heeft leeggemaakt, komt het nu weer vullen op zijn condities.”

Zaterdag kwam staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) naar de Limburgse stad met het verzoek om voor een korte periode nog eens vijfhonderd mensen extra op te vangen. Nee, zei de Weerter politiek. Voor het AZC was de procedure nog gaande: eerst de info-avond en voor vanavond een raadsvergadering.

Een vragensteller vond gisteren dat de regio al genoeg doet met op tien kilometer een aanmeldcentrum in Budel en op vijftien kilometer een AZC in Baexem. „Waarom wordt er niet gelijker verdeeld over Nederland? En wat doet provinciehoofdstad Maastricht waar ze normaal altijd meer willen hebben dan een ander?” Vanuit de zaal klonk de roep om een referendum. De burgemeester legde uit dat we in Nederland geen volksraadplegingen kennen. „Als u het niet met de door u gekozen volksvertegenwoordigers eens bent, kunt u over drie jaar andere mensen kiezen.”

Na de raadsvergadering van vanavond komen vanaf morgen waarschijnlijk de eerste vijfhonderd asielzoekers. „Die liggen nu op veldbedden in een noodopvang in legerplaats Oirschot, waar ze woensdag uit moeten”, zegt Peter Siebes, bestuurslid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

En de extra opvang waar Dijkhoff op aandrong? „Best mogelijk dat hij volgende week weer belt”, bekende Heijmans. „Nieuwe verzoeken bekijken we onder de omstandigheden van dat moment.” Een groot deel van de zaal loeit.

    • Paul van der Steen