Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Met mijn populariteit zit het wel goed, zegt Louis van Gaal

PSV speelt vanavond tegen het rijke Manchester United van topcoach Louis van Gaal. „Ik ben geen dictator.”

Man United-coach Louis van Gaal gisteren tijdens de training in Eindhoven.
Man United-coach Louis van Gaal gisteren tijdens de training in Eindhoven. Foto Reuters / Andrew Couldridge

Terwijl binnen op de burelen al onophoudelijk de hymne van de Champions League klonk, werden buiten in het stadion van PSV de stoelen zodanig afgeplakt dat het woord Philips niet meer te lezen was - de UEFA is binnen en geeft eigen sponsors alle ruimte. Maar los van deze maatregelen werd het vooruitzicht van Europees voetbal gisteren vooral gemarkeerd door de aanwezigheid van een toptrainer: Louis van Gaal.

In Eindhoven wacht Van Gaal vanavond zijn eerste duel in de Champions League met Manchester United. Hoe de mensen hem zouden ontvangen vroeg een Engelse journalist hem. Van Gaal grijzend: „Toen ik hier aankwam wilden mensen met me op de foto. Dus ik denk dat ze me aardig vinden.”

Louis van Gaals army

Ten overstaan van zestien camera’s haalde de manager opnieuw fans aan om aan te geven dat het met zijn populariteit wel goed zat. Dat deed hij vrijdag ook in aanloop naar de zege op Liverpool (3-1). Gevolg: een nieuwe internetklassieker in het toch al brede oeuvre van Van Gaal. Met verheven stem deed de trainer na hoe de supporters van United hem wekelijks toezingen. „Louis van Gaals army. Louis van Gaals army.” Dus, concludeerde hij: „Ook de fans zijn tevreden met Louis van Gaal. Net als mijn spelers.”

Aanleiding voor de imitatie waren berichten dat twee spelers, Wayne Rooney en Michael Carrick, hem erop hadden gewezen dat in de kleedkamer een matte sfeer hing. Een deel van de selectie zou moeite hebben met zijn autoritaire werkwijze. Van Gaal zou te weinig openstaan voor dialoog, wat hem vaker is verweten in zijn carrière. Franck Ribéry, die onder hem werkte bij Bayern München, zei eens dat Van Gaal geen respect had voor de sterren.

„Ik ben geen dictator”, reageerde Van Gaal vrijdag. Hij draaide het om: dat spelers naar hem toekwamen, getuigde juist van een open relatie. Wel zou hij zijn spelers meer gaan betrekken bij zijn tactische plannen, maar uiteindelijk zouden zij zich hoe dan ook moeten neerleggen bij zijn wil.

In zijn ogen zijn er dan ook geen strubbelingen binnen de ploeg die vanavond aantreedt tegen het onervaren PSV. Terwijl Van Gaal sinds vorig jaar zomer 335 miljoen euro spendeerde om Manchester United terug te brengen aan de top, speelden de spelers van PSV opgeteld samen 32 duels in de Champions League. Dat is een derde van de 89 duels die United-middenvelder Sebastian Schweinsteiger in de Europese competitie uitkwam.

Topspelers of niet: volgens oudgedienden als Gary Neville, Paul Scholes en Rio Ferdinand speelt United te klinisch. Van Gaal wint veel, maar vaak met minimaal verschil. Ferdinand zei in The Sunday Times: „Als je een wedstrijd van United aanzette, dacht je: dit wordt explosief en spannend. Maar nu winnen ze heel methodisch.”

Manchester United won al twee keer de Champions League in zijn huidige vorm, maar toen Van Gaal gisteren werd gevraagd hoe hij de kansen inschat op een herhaling van die successen, was hij voorzichtig. Eerst maar eens PSV verslaan.

In zijn ogen hoeft Nederland zich geen zorgen te maken om de nationale ploeg en de eredivisie, nu het op beide fronten minder gaat. „Als iemand gelooft in het Nederlandse voetbal ben ik dat. Natuurlijk, de eredivisie wordt jonger en jonger. Daarom moet je geduldig zijn. Je kunt niet verwachten van spelers van 19 en 20 jaar dat ze consistent spelen. Ik moet ook geduldig zijn met Memphis Depay.”

Zijn mening over PSV? Die gaf hij niet. „Phillip Cocu is niet iemand die niet naar de persconferentie van Louis van Gaal luistert. Het is niet slim als ik vertel hoe ik PSV zie.”