Malcolm Turnbull beëdigd als premier van Australië - ‘tijd nodig voor veranderingen’

Malcolm Turnbull verlaat zijn huis in Canberra. Foto EPA / Sam Mooy

Malcolm Turnbull is vanochtend (lokale tijd) beëdigd als premier van Australië. Dat meldt persbureau Reuters. Hij is de opvolger van Tony Abbott, die gisteren werd weggestemd. Turnbull is de 29ste premier van Australië.

Turnbull (60), voormalig investeringsbankier, moet de dalende populariteit van zijn partij een halt toeroepen in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Turnbull zal snel voor eenheid moeten zorgen binnen de partij, waar ministers die loyaal zijn aan Abbott dreigen op te stappen.

Wat gebeurde er gisteren?

Abbott en zijn conservatieve regering waren zo’n twee jaar aan de macht in Australië, maar Abbott lag zwaar onder vuur binnen zijn eigen partij. Zijn leiderschap was niet meer van deze tijd, was de boodschap. Partijgenoot Turnbull (onder Abbott minister van Communicatie) eiste een leiderschapsstemming binnen de Liberal Party of Australia. Rond tien uur in de avond (lokale tijd) was Abbott weggestemd als partijleider en daarmee ook als premier.

Wat zijn de plannen van de nieuwe premier?

Turnbull verschilt van Abbott onder meer op het gebied van klimaatverandering en het homohuwelijk; de nieuwe premier is in tegenstelling tot zijn partijgenoot voorstander van volledig gelijke rechten. Ook is Turnbull aanhanger van de republiek en wil hij dat het land niet langer de Britse koningin, maar een president als staatshoofd krijgt.

Op zijn eerste dag als premier maakte hij bekend dat er volgend jaar door het volk gestemd zal worden over het homohuwelijk. Dat komt overeen met de planning die Abbott al had gemaakt. In Australië verwachtten sommigen dat Turnbull, zelf voorstander van het homohuwelijk, dit eerdere plan juist zou verwerpen en een stemming in het parlement zou organiseren, om het proces te versnellen.

NRC-correspondent Melle Garschagen zegt:

“Turnbull is een stuk liberaler dan zijn voorganger, Abbott was conservatiever. Het was te verwachten dat Turnbull niet op zijn eerste dag zijn beleid zou doordrukken. Hij zei eerder: ‘Mijn partij heeft een ander beleid, maar wel een beleid met tijd’. Dus het is te verwachten dat hij de tijd zal nemen om de leden van zijn partij die kant op te bewegen en bepaalde veranderingen naarmate hij langer aan de macht is, zal doorvoeren.”

De nieuwe Australische premier Malcolm Turnbull nadat hij werd beëdigd. Op de foto de premier met zijn kleinzoon Jack.

De nieuwe Australische premier Malcolm Turnbull nadat hij werd beëdigd. Op de foto de premier met zijn kleinzoon Jack. Foto EPA / Likas Coch

Reputatieschade voor Australië?

Turnbull is de vierde premier in 2,5 jaar tijd. Garschagen schreef in NRC:

“Australische commentatoren vroegen zich op televisie af hoeveel reputatieschade het land lijdt. ‘De laatste keer dat een Australische premier zijn termijn uitzat, hadden we nog geen iPhones’, verzuchtte een van hen. De laatste premier die zijn termijn volbracht was de liberaal John Howard in 2007.”

Lees ook het uitgebreide artikel van NRC-correspondent Melle Garschagen ‘Vierde in 2,5 jaar: Australië draait zijn premiers door‘.
    • Carlijn Vis