Maiden anno 2015: gapen of headbangen?

Het nieuwe album van Iron Maiden staat op één in de Album Top 100. Maar muziekredacteuren Jan Vollaard en Peter van der Ploeg zijn het niet eens over de nieuwe plaat. Tien argumenten vóór, en tien argumenten tégen The Book of Souls.

VOOR

1 Bruce Dickinson heeft heel The Book of Souls opgenomen met tumoren in zijn keel en tong – hij is pas onlangs genezen verklaard. Hoe metal wil je het hebben?

2 Die galopperende baslijntjes, de uithalen van Dickinson en de driedubbele, tot de wolken gierende solo’s waarop je je airguitar kapot speelt – ze spelen die vertrouwde basis gretig als altijd.

3 De productie helpt: alles klinkt een beetje rauw, met vaak gewoon de eerste take van een opname. Het voelt live, en echt.

4 Hoewel de bandleden de pensioengerechtigde leeftijd bijna bereiken, gaan ze alsnog op een enorme wereldtour. Met Dickinson achter de stuurknuppel.

5 Eenmaal raden wie de *spuug* Toppers met pek en veren van de eerste plek in de Album Top 100 hebben gebonjourd…

6 Na een carrière van veertig jaar brengen ze nu even hun langste, meest uitgesponnen album uit, dat soms schurkt tegen progrock (‘If eternity should fail’, ‘The book of souls’, ‘Empire of the clouds’).

7 De op-en-top-Maidensongs (ik kijk bijvoorbeeld naar jou, ‘The red and the black’) zijn zeker niet belegen. Juist met nieuwe zin, met knapperige riffs en koortjes om in enorme stadions door 80.000 man te worden meegezongen.

8 Eddie! Geen enkele band heeft zo’n gave mascotte die in telkens andere gedaantes het toch al epische artwork van Maiden nog epischer maakt. Ook op The Book of Souls is hij het grijnzende middelpunt, klaar om je hersens op te eten.

9 Iron Maiden vertelt altijd mooie verhalen. ‘Empire of the clouds’ – ruim 18 minuten – gaat over een zeppelin die in 1930 boven Frankrijk in de fik vloog. „She never flew on full speed, a trail never done.” Dat is entertainment!

10 Wat willen we? Solo’s waar je haar van in de krul raakt! Wanneer willen we die? Iron Maiden!

TEGEN

1 Iron Maiden stapelt cliché op cliché. Songstructuren en teksten van The Book of Souls kunnen in Metal for Dummies.

2 Voor een band die ooit onzinteksten zong als ‘Bring your daughter to the slaughter’ is het te laat om op het zestiende album in veertig jaar opeens serieuze, mystieke onderwerpen aan te snijden.

3 Een conceptalbum over de destructie van de aarde, bezien vanuit het hiernamaals. Als je dacht dat het niet pretentieuzer kon, gooit Maiden er ook nog een heavy pianoballade van 18 minuten (‘Empire of the clouds’) tegenaan.

4 De muziek is wel hard, maar veel te braaf. Gitaristen Dave Murray, Adrian Smith en Janick Gers kleuren netjes binnen de lijntjes, zelfs in hun jengelende solo’s die nooit eens lekker uit de bocht vliegen.

5There’s no use in hiding / got to keep on trying / can’t take no more lying” (‘When the river runs deep’). Stond er echt niks beters in het rijmwoordenboek?

6 Songtitels ‘Death or glory’, ‘River runs deep’ en ‘Tears of a clown’ zijn gejat van The Clash, J.J. Cale en Smokey Robinson. Daarmee win je nog niet aan geloofwaardigheid buiten de metalwereld.

7 92 minuten is veel te lang en The Book Of Souls lijdt aan het klassieke dubbelalbumsyndroom. Had de helft weggelaten en er was een veel sterker album overgebleven.

8 Mascotte Eddie is een zombie met lichtgevende ogen die elke keer in een andere gedaante tot leven komt. Nu blijkt hij opeens tribal, met Afrikaanse gezichtsbeschildering. Echte zombies evolueren niet; er vallen hooguit ledematen vanaf.

9 Elke man verdient een hobby, maar Bruce Dickinsons nevenfunctie als piloot van zijn eigen Iron Maidenvliegtuig begint lachwekkende vormen aan te nemen.

10 Dickinson (57) haalt de hoge noten niet meer. Zelfs na gladstrijken wordt er hier en daar hemeltergend vals gezongen.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard
    • Peter van der Ploeg