Ja, juist méér vluchtelingen

In de Amsterdamse schouwburg was gisteren een positieve avond over migranten. Mét oplossingen. „Zet ze niet in Ter Apel, maar bij ons.”

Op de bijeenkomst ‘24 uur onbegrensd’, gisteravond in de Amsterdamse schouwburg, werden oplossingen bedacht voor de vluchtelingencrisis in Europa. Foto Olivier Middendorp

De vluchtelingencrisis is het beste wat Europa had kunnen overkomen. Spreker Harry Starren is stellig. Hoe we over tien jaar op deze tijd zullen terugkijken? „Als een gemiste kans.” Die Rutte, zegt hij op het podium van de Stadsschouwburg Amsterdam, heeft slecht onderhandeld. „We hadden juist veel méér mensen kunnen krijgen.”

Opvallende uitspraak? Niet hier. Op de bijeenkomst ‘24 uur onbegrensd’ is de toon uitsluitend positief. Gericht op oplossingen. Het initiatief is ontsproten aan een paginagrote advertentie vol BN’ers begin deze maand in De Telegraaf. Daarin riepen zij Nederland op oplossingen te zoeken voor de toestroom van vluchtelingen.

Deze bijeenkomst, een etmaal lang, wordt een „inzameling van denkkracht” genoemd. Een potpourri van bestuurders, ambtenaren, hulpverleners, wetenschappers en, natuurlijk, BN’ers, brainstormt hier over oplossingen op de migratiecrisis.

Het publiek – zo’n zestig geïnteresseerden, toegang gratis – mag meedoen. Veertig aanbevelingen zullen vanmiddag worden gepresenteerd aan minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) en Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

Minder cynisch

„We willen een minder cynisch klimaat bewerkstelligen”, zegt initiatiefnemer Gable Roelofsen (33) tijdens een rustmoment. „Een genuanceerd geluid, minder geschreeuw op de flanken.”

In de gangen van de schouwburg staan flipovers waar het publiek ideeën op kan stiften. Er zijn lezingen, muziekoptredens, monologen, er worden columns voorgedragen en kleine brainstormsessies gehouden met het publiek.

Een greep uit de opbrengst? Juist meer vluchtelingen naar Nederland halen. We gaan ze hard nodig hebben als antwoord op de vergrijzing. Dat zegt niet alleen adviseur Harry Starren; hij krijgt bijval van zijn discussiepartners, onder wie Wiebe Draijer en Dick Benschop, topmannen van respectievelijk Rabobank en Shell Nederland. Die laatste: „Een influx van mensen gaat gepaard met een groei aan welvaart.”

Verdere ideeën? Vluchtelingenopvang aan de vrije markt overlaten. Alle bungalowparken voor een jaar afhuren. Vluchtelingen huisvesten aan de hand van hun expertise en vaardigheden. Er worden ideeën voor apps gedeeld, een soort Airbnb voor vluchtelingen gepitcht, een initiatief om draagdoeken in te zamelen.

„Nou, we zijn het helemaal met elkaar eens”, zegt presentatrice Wouke van Scherrenburg halverwege. Negatieve geluiden zijn hier bijna niet te horen. Het bange Nederland wordt herhaaldelijk „de andere groep” genoemd. „Die moet ook erkend worden”, oppert een panellid. „Het is natuurlijk niet alleen maar feest.”

Hoe we een warmere ontvangst voor vluchtelingen kunnen bewerkstelligen? „Ze zitten nu allemaal in Ter Apel”, suggereert een jonge vrouw uit het publiek. „Daar denkt men natuurlijk heel anders. Waarom zet je ze niet gewoon bij ons?”

    • Thomas Rueb