Hitchcocks thrillers naar dans vertaald

Het Kip onderzoekt op Incubate het fysieke karakter van thrillers

Het Incubate festival in Tilburg mag vooral bekend zijn als hét evenement voor indie bands, maar in de periferie van het festival wordt, onder de noemer Explore More, ook gedanst.

Ook danser/theatermaker Hendrik van Doorn (47) is er te zien met zijn ensemble Het Kip. Samen met Les Ballets C. de la B. van Alain Platel maakte hij de voorstelling Ladycock, geïnspireerd door de films van Alfred Hitchcock. Met dansers Olivier Roels en Nicolas Vladyslav onderzoekt Van Doorn het fysieke karakter van thrillers als Psycho, Spellbound, Vertigo. „Dat zijn bijna archetypische films. Wij wilden niet de verhalen op toneel zetten; ze vormen de aanleiding om iets anders te vertellen. Iets universelers: de mens achter het masker, de onmogelijkheid van de held om los van de filmische context te bestaan.”

In Ladycock is het dan ook snel afgelopen met de heroïsche poses van de drie heren in strakke pakken. Ze worden tot op de onderbroek gestript, terwijl ze met vermommingen, pruiken, jurken en aangezette gestiek (angstig over de schouder kijken, afweren) hun hitchockiaanse realiteit vol dreiging, bedrog en verleiding proberen te reconstrueren. Tevergeefs: eerder worden zij deerniswekkend. De lijken die nu en dan worden weggesleept zijn vooral lachwekkend.

Vaak vallen de bewegingen helemaal niet te relateren aan films of verhalen; dan wordt Ladycock ‘gewoon’ hedendaagse dans. De overbekende muziek van Bernard Herrmann creëert echter onvermijdelijk een filmische associatie. „In het theater blijft men normaliter ver van dergelijke muziek. Die is zo sturend, zo sterk verwijzend. Voor mij vormde dat de uitdaging. In de studio hebben we soms zonder muziek gewerkt, maar zodra je die weer aanzet, krijgt alles een enorme lading.”

Natuurlijk klinken ook de krijsende violen uit Psycho. Het mes in Ladycock is aanmerkelijk minder dodelijk dan dat van Norman Bates: een flutdingetje van aluminium. Een (multifunctioneel) rood laken fungeert als bloedplas. „Om spanning te suggereren heb je niet veel nodig. Angst is eenvoudig zei Hitchcock ooit: alles is terug te voeren op Roodkapje.”

    • Francine van der Wiel