Kabinet wil pas opvang als VS gevangenis sluit

Het kabinet wil pas een besluit nemen over het Amerikaanse verzoek om gedetineerden uit Guantánamo Bay op te vangen als de Amerikaanse regering stappen zet richting sluiting van de omstreden gevangenis. Het kabinet vindt het daarnaast van belang dat de gevangenen eerst berecht worden, schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vandaag na vragen van Eerste Kamerleden, meldt nu.nl. Berechting is van belang, omdat het uitblijven van een eerlijk proces „een smet” is voor de rechtsstaat en de internationale rechtsorde. Hij schrijft volgens nu.nl: „Het kabinet is van mening dat alle gedetineerden recht hebben op berechting overeenkomstig internationale standaarden of vrijgelaten dienen te worden indien hen niets ten laste kan worden gelegd.”

    • NRC