Nieuwe app vertelt blinden wat er tussen dialogen in een film gebeurt

Carice van Houten in Zwartboek

Blinden en slechtzienden kunnen voortaan makkelijker volgen wat er in films gebeurt. Er is een app ontwikkeld, Watson genaamd, die op smartphones laat horen wat er tussen de dialogen in gebeurt. Zoals: „Het meisje klimt tegen een muur op.” Of: „Twee agenten pakken de vrouw beet.”

Deze ‘audiodescriptie’ bestond al wel, maar was slechts beschikbaar in vier bioscopen in Nederland. „Bezoekers moesten een speciaal kastje dragen voor het ontvangen van het signaal”, vertelt Eveline Ferwerda van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, die de app met het bedrijf SoundFocus heeft ontwikkeld. „Dat signaal moest eerst worden aangezet. Het waren dus altijd speciaal geprogrammeerde voorstellingen.” Er bestonden ook maar een paar films waarvoor audiodescriptie was gemaakt, waaronder Zwartboek, Oorlogswinter en Tirza.

De nieuwe app kan overal en op elk moment worden gebruikt, ook thuis voor de tv. Watson ‘luistert’ naar de film, op dezelfde manier waarop muziekherkenningsapps als Shazam en SoundHound dat doen. De app ‘weet’ op die manier waar in de film de audiodescriptie moet worden ingevoegd. Een internetverbinding is niet nodig in de bioscoop, de audiodescriptie kan van tevoren thuis op de telefoon worden geladen.

Ferwerda: „Nu deze app er is, zullen er ook meer films worden uitgebracht met audiodescriptie. De komende maanden worden onder meer Schone Handen, Natuur in de Delta en Dummie de Mummie van audiodescriptie voorzien.”