FIFA-schandaal: meer arrestaties op komst

Amerikaanse justitie sluit niet uit dat ook voetbalbonden en confederaties aangeklaagd kunnen worden.

De hoogste Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch verwacht „meer aanklachten tegen personen en organisaties” naar aanleiding van vervolgonderzoek in het uitdijende corruptieschandaal rond wereldvoetbalbond FIFA. Dat zei Lynch, ook minister van Justitie, gisteren op een persconferentie in Zürich, waar zij samen met de Zwitserse officier van justitie Michael Lauber een toelichting gaf over de voortgang van twee parallelle onderzoeken van Amerikaanse en Zwitserse justitie naar corruptie in FIFA-kringen. Ze wilde niet zeggen in welke richting de vervolging wijst, maar sloot niet uit dat ook voetbalbonden en confederaties aangeklaagd kunnen worden.

Lauber vertelde dat er naar aanleiding van Zwitsers onderzoek tegoeden zijn bevroren van 121 verdachte bankrekeningen. Ook zijn huiszoekingen gedaan in het westen van Zwitserland en zijn bezittingen geconfisqueerd, waaronder „appartementen in de Alpen”. Volgens Lauber zijn „investeringen in vastgoed mogelijk misbruikt voor witwaspraktijken”. Hij wilde niet zeggen of er ook bezittingen of tegoeden van vertrekkend FIFA-voorzitter Sepp Blatter bij zijn. Hij is Zwitser en de FIFA zetelt in Zürich. Volgens Lauber wordt momenteel elf terabyte informatie onderzocht, wat de duur van het onderzoek zou verklaren. „We zijn nog niet halverwege de analyse van alle gevorderde data.”

Als gevolg van eerder onderzoek van de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI zijn al veertien personen aangeklaagd. Drie van hen zijn uitgeleverd aan de VS. Het gaat om FIFA-bestuursleden, functionarissen en topmannen bij commerciële partijen die betrokken waren bij de aan- en verkoop van uitzend- en marketingrechten in Noord-, Zuid-, en Midden-Amerika. Voorafgaand aan het FIFA-congres in Zürich in mei werden zeven functionarissen gearresteerd.

FIFA-baas Blatter kondigde vier dagen na zijn herverkiezing op dit congres zijn aftreden aan. Op 26 februari wordt een nieuwe voorzitter gekozen.

Het Zwitsers OM heeft zondag een verklaring van de FIFA gehad over een document dat wijst op een televisierechtendeal tussen Blatter en Jack Warner, spilfiguur in het corruptieschandaal en één van de reeds aangeklaagde FIFA-bestuursleden. Lauber weidde daar verder niet over uit. Volgens een Zwitserse tv-zender, die dit document afgelopen weekend openbaar maakte, wordt duidelijk dat Blatter in 2005 voor 600.000 euro televisierechten voor de WK’s van 2010 en 2014 heeft verkocht aan de voormalige FIFA-vicepresident uit Trinidad en Tobago. Warner zou deze voor ruim 15 miljoen euro hebben doorverkocht.