Scheldende ambtenaren: de één berispt, de ander ontslagen

De Raad voor de Kinderbescherming heeft een medewerker op de vingers getikt omdat hij de omstreden justitieambtenaar Yasmina Haifi op internet heeft uitgescholden voor een „Marokkaanse fascist” die „een hekel heeft aan joden”. Ook schreef de man dat hij een leuk baantje voor Haifi wist: „in het IS grondgebied! christenen afslachten”.

Het gaat om een raadsonderzoeker die op 26 augustus deze berichten aan Haifi stuurde via Facebook. Haar medestanders plaatsten de conversatie vervolgens op de Facebookpagina ‘Wij steunen ambtenaar Yasmina Haifi’.

Haifi’s advocaat heeft een klacht ingediend over de „bedreigende en intimiderende” berichten bij de Raad voor de Kinderbescherming en bij het ministerie van Veiligheid en Justitie – met wie Haifi een arbeidsconflict heeft. Zij vecht het voorwaardelijke strafontslag aan dat zij kreeg opgelegd nadat zij in de zomer van 2014 twitterde dat „IS een vooropgezet plan was van zionisten die bewust de Islam zwart willen maken”. Die tweet leidde tot een storm van verontwaardigde reacties, onder meer van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) die het een klassieke vorm van antisemitisme noemde.

Een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming zegt dat de raadsonderzoeker „stevig is aangesproken” op zijn uitlatingen: „We vinden dit ontzettend onhandig van hem. Dit heeft hij niet goed gedaan. Het is niet hoe wij als raad naar buiten toe willen communiceren.” Er wordt nog uitgezocht hoe hij zich zo heeft kunnen laten gaan, en of er ook formele sancties tegen hem worden getroffen. De ambtenaar zelf wil niet reageren.

De advocaat van Haifi zegt in een reactie dat zij een „onbegrijpelijk” verschil in behandeling ziet. „Mijn cliënt is in eerste instantie veel harder aangepakt en werd direct geschorst, terwijl de Raad voor de Kinderbescherming deze zaak eerst rustig wil uitzoeken.”

De overheid worstelt met de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren, met name op internet. Regelmatig doen ambtenaren – in hun privéleven – ondoordachte of kwetsende uitlatingen via Twitter of Facebook. Als die vervolgens worden opgemerkt en breder verspreid, kunnen die worden gekoppeld aan hun functie.

Een commissie onder leiding van PvdA-prominent Job Cohen oordeelde in maart van dit jaar dat Haifi niet ontslagen zou mogen worden vanwege haar twitterbericht over IS. Het ministerie legde dit advies naast zich neer.

    • Andreas Kouwenhoven
    • Merijn Rengers