Er worden wel weer meer bloemen verkocht, en wijn

Volgens het kabinet krijgen we het beter, de komende jaren. Merken ze daar al iets van, in de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht?

Marius Beumer rijdt zijn scootmobiel de stoep op. De zon schijnt, zijn wandelstok in de standaard achterin, boodschappen voor in het mandje. Als hij het kabinet moet geloven, gaat Beumer (69) er het komende jaar zo’n 300 tot 400 euro op vooruit. Beumer heeft nog niet bedacht wat hij ermee gaat doen. „Ik wil vooral plezier hebben. Geld vind ik niet zo belangrijk.”

Vandaag presenteert het kabinet de plannen voor het komende jaar. En hoewel minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de verwachtingen nog probeerde te temperen („Dit is geen feestbegroting”) lijkt de Miljoenennota positief nieuws te brengen. Niet alleen Beumer krijgt er wat bij, álle huishoudens hebben het komende jaar iets meer te besteden, vooral ouderen en mensen met een uitkering. De werkende middenklasse gaat er zo’n 2,6 procent op vooruit. De economie trekt aan, maar merken we daar al wat van?

Meer wijn verkocht

Beumer woont in de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht. Die vormt de scheiding tussen de chique Wilhelminaparkbuurt en de volkse Sterrenwijk en het publiek dat er winkelt is daardoor gemêleerd. De eigenaar van fietswinkel Tieleman zag de straat de afgelopen jaren veranderen. Er kwamen minder mensen. Makelaarskantoren en speciaalzaken vertrokken. Mensen lieten hun fiets minder vaak repareren, laat staan dat ze een nieuwe kochten. Of het komend jaar beter wordt is afwachten, zegt hij.

Wijnkoperij Henri Bloem aan de overkant is positiever. De winkel heeft een veel beter jaar gehad dan het vorige. „Vooral de verkoop aan de financiële dienstverlening gaat een stuk beter”, zegt eigenaar Inno van den Berg. „Zij waren een tijdlang wat bescheidener in hun wijnbestellingen en relatiepakketten.” Die tijd lijkt nu voorbij. Ook supermarkt Plus verderop schrijft zwarte cijfers, zegt afdelingsmanager Marvin Bruinsma. Mensen besteden iets meer, zo’n 50 cent extra per persoon, denkt hij.

Na zo’n 250 meter winkels gaat de straat over in woonhuizen. De ene huiskamer vol witte gehaakte tafelkleedjes en poezenbeeldjes, de andere bezaaid met kinderspeeltjes en een bakfiets voor de deur. Op een van de bovenwoningen hangt een oranje bordje ‘Verkocht’.

Voor Italiaanse broodjeszaak Sfizio zit Willem de Vries (45). De Vries merkt in de praktijk weinig van het positieve beeld dat door politiek en media wordt geschetst. Hij werkt in de bouw, en hoewel het in die sector inmiddels iets is aangetrokken, is de situatie nog lang niet terug op het oude niveau. „Er wordt wel gebouwd, maar niet zoveel als voor 2009”, zegt hij. Vooral starters op de koopwoningmarkt hebben het volgens hem moeilijk. „Mensen tussen de 25 en 35 krijgen niet zo makkelijk een hypotheek. Die kopen of bouwen niks.”

„Mensen beslissen een stuk sneller een huis te kopen dan een tijdje geleden”, is de ervaring van makelaar Monique Jansen. Makelaarskantoor Paul Dijkstra, waar zij werkt, zit in de lift. „Vermoedelijk omdat mensen nu vaak in een rooskleurigere economische situatie zitten”, zegt ze.

Tegenover het makelaarskantoor zit Bloemenboetiek Nicole. Eigenares Nicole Albertema heeft het ook drukker. Mensen komen vaker en kopen duurdere boeketten. „Mensen geven weer wat geld aan zichzelf uit”, concludeert ze.

Gokken kost geld

Een van de weinige plekken in de Adriaen van Ostadelaan waar niet meer geld wordt verdiend dan vorig jaar is bij wedkantoor Just For Winnerz. Het publiek vergrijst, volgens eigenaar Tim Verhulst gaan er meer klanten dood dan dat erbij komen. „Ja, de bloementent verderop loopt als een tierelier de laatste tijd, en met het Holland Casino gaat het ook beter. Vooral sinds ze de rookruimte vergroot hebben.” Maar hier blijft het bij het kleine aantal vaste klanten dat komt gokken op paardenraces en voetbaluitslagen. Verhulst vindt het niet gek. „Bij een financiële meevaller kopen mensen toch liever iets leuks dan dat ze gaan gokken. Gokken kost meestal toch vooral veel geld.”

Volgens Elisabeth de Zwart (73) moeten we minder mopperen. Zij heeft een laag pensioen, en er komt dit jaar weinig bij, maar ze komt niks tekort, zegt ze. De twee net gekochte gebakjes in haar fietstas bewijzen dat. „Ik ken mensen die drie keer per jaar op vakantie gaan en nog steeds zeuren. We hebben het hier toch goed.”

    • Anne Vegterlo
    • Doortje Smithuijsen