Eén op vijf gratis Haagse huwelijken gaat niet door

Niet verschijnen op je eigen huwelijk: in Den Haag is het niet ongewoon. Daar kwamen dit jaar al twaalf stellen niet opdagen bij hun gratis huwelijksvoltrekking. Eén op de vijf gratis huwelijken is daardoor niet doorgegaan.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van B en W op vragen van de CDA-fractie in de gemeenteraad. Om gratis te trouwen, kunnen mensen terecht op stadsdeelkantoor Escamp. Daar worden elke maandagochtend twee gratis huwelijken voltrokken, één om negen uur en één om kwart over negen. Voor zo’n huwelijk staan mensen gemiddeld negen maanden op de wachtlijst.

Als een bruidspaar niet komt opdagen, kost dat de gemeente 132,80 euro. Deze kosten worden in principe verhaald op het afwezige stel. Alleen als kan worden aangetoond dat de afwezigheid is veroorzaakt door ziekte of overlijden, hoeft het stel niet voor de kosten op te draaien.

Stellen die niet komen opdagen, staat het vrij een nieuwe afspraak te maken voor een gratis huwelijksvoltrekking. Ze moeten wel weer achteraan aansluiten op de wachtlijst.

Te laat komen is op maandagochtend wel toegestaan. De trouwambtenaar zorgt dan dat het huwelijk alsnog voltrokken wordt binnen de tijd die nog rest. „Als het in een kwartier kan, kan het ook wel in tien minuten”, zo beargumenteert een gemeentewoordvoerder.

    • Doortje Smithuijsen