Stalin’s Daughter

None

Op 6 maart 1967 liep een Russische vrouw de Amerikaanse ambassade in India binnen. Ze noemde zichzelf de dochter van Jozef Stalin en vroeg om politiek asiel. Niet veel later kwam Svetlana Alliloejeva (1926-2011) aan in New York en gaf ze een persconferentie waarin ze afstand nam van de regering van de Sovjet-Unie en van haar wrede vader, die veertien jaar eerder overleed. Dood en geweld overschaduwden haar jonge leven: de wrede Sovjet-dictator Stalin schakelde iedereen die hem tegenwerkte genadeloos uit. Zelf zijn eigen familie offerde hij op. In de Koude Oorlog

veroorzaakte haar overstap een grote internationale rel. Ze gebruikte later de naam Lana Peters en kreeg een dochter. Die dochter woont onder de naam Chrese Evans in Portland en vertelde onlangs bij de Amerikaanse zender PBS nog over haar moeder: „Ze noemde mij altijd zo Amerikaans als apple pie en wilde me beschermen van haar verleden”. Stalin’s Daughter (2015) van Jobst Knigge vertelt het levensverhaal van Alliloejeva van begin tot eind. Naast gesprekken met vrienden en familieleden bevat deze Duitse documentaire het laatste interview met Svetlana Alliloejeva zelf.