Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

RTL verslikt zich alsnog in iPad

Leuk, een iPad in je kerstpakket. Dat dacht RTL Nederland ook, in 2010. Nu moet het bedrijf 323.687 euro aan loonbelasting terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat meldt de Volkskrant. Volgens RTL viel het cadeautje onder gedeeltelijke fiscale vrijstelling voor ‘zakelijk gebruik’ van ‘communicatiemiddelen’ en eiste daarom 74 procent terug.

Maar de belastinginspecteur weigerde de teruggaaf: werknemers zouden de iPads vooral privé gebruiken. Bovendien is de iPad meer een computer dan een communicatiemiddel, en dan gelden andere regels. Overigens bleek in 2013 dat veel belastingambtenaren óók een iPad van hun baas kregen.

De Belastingdienst kreeg al gelijk van de rechtbank in Haarlem, maar RTL won in september 2014 het hoger beroep. Staatssecretaris Wiebes van Financiën ging daarop in cassatie. De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de iPad een computer is. Geen smartphone.

Curatoren Imtech konden hun werk niet goed doen

De curatoren van installatiebedrijf Imtech kregen te weinig informatie om hun werk goed te kunnen doen, schrijft het Financieele Dagblad op basis van hun eerste verslag van dat faillissement. Imtech, noch huisadvocaat De Brauw voorzag de curatoren van informatie. Een van die curatoren, Jeroen Princen vindt dat raar:

“Een vennootschap vraagt zelf om de aanstelling van een stille bewindvoerder. Als je om onze benoeming vraagt, moet je ook mogelijk maken dat die goed wordt ingevuld. Dat dat niet is gebeurd, vind ik heel jammer.”

Bedrijfsvoering was soweiso al erg moeilijk. Banken bevroren de bankrekeningen van Imtech, al een week vóór Imtech surseance van betaling aanvroeg. Rabobank en ING zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat de curatoren schetsen.

Weer ontslagen bij ABN Amro in Dubai

In Dubai zijn wéér medewerkers van ABN Amro ontslagen, schrijft De Telegraaf. Ze hielden zich niet aan de regels. Een van de ontslagen werknemers is de landenmanager van het filiaal in Dubai. Er zijn nu bij elkaar negen bankiers ontslagen.

Een medewerker heeft in 2011 een cheque van 21.000 dollar geïncasseerd, zo bleek uit intern onderzoek. De procedure ging in tegen de regels die witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme moeten voorkomen.

Volgens De Telegraaf werkt ABN Amro ook aan herziening van het klantenbestand in Dubai. De Nederlandsche Bank en de lokale toezichthouder in Dubai hebben ook een onderzoek naar de zaak ingesteld.

    • Eefje Rammeloo