Death in Syria: zo brengt The New York Times 4,5 jaar oorlog in Syrië in beeld

De oorlog in Syrië heeft na 4,5 jaar al aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost. Een triest getal dat ieder voorstellingsvermogen te boven gaat. The New York Times heeft een indrukwekkende productie gemaakt waar die 4,5 jaar in gevisualiseerd wordt.

Foto ANP/EPA/STR

De oorlog in Syrië heeft na 4,5 jaar al aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost. Een triest getal dat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat. The New York Times (NYT) heeft een indrukwekkende productie gemaakt waar die 4,5 jaar in gevisualiseerd wordt.

Het is lastig om het dodental van het conflict in Syrië exact te bepalen. Maar met alle beschikbare informatie waar de NYT over beschikt, is het overzicht Death in Syria gemaakt. Niet alleen worden de 200.000 doden middels stippen op een indrukwekkende wijze gevisualiseerd, ook staat de krant stil bij de doodsoorzaken - voor zover die bekend zijn.

Iedereen is schuldig

Uit het overzicht blijkt dat alle partijen schuld hebben aan burgerdoden. Een specialist van Amnesty International:

“What we are seeing in Syria is war crime on both sides.”

Door de inzet van artillerie en vatbommen - met explosieven gevulde olievaten die door de luchtmacht worden afgeworpen - vallen veel burgerslachtoffers. Het regime van Assad wordt ook verdacht van het gebruik van chemische wapens, zoals chloorgas. Recentelijk is ook Islamitische Staat (IS) daarvan beschuldigd. Die meldingen zijn lastiger te verifiëren, omdat er weinig journalisten en onafhankelijke waarnemers in het door IS uitgeroepen kalifaat zijn.

Volgens de NYT zitten er nog eens 200.000 tot 600.000 mensen vast tussen de strijdende partijen. Zij dreigen te verhongeren of door andere oorzaken om het leven te komen.

De oorlog in Syrië heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom van meer dan vier miljoen mensen; in Syrië zelf zijn nog eens 7,6 miljoen mensen ontheemd.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Philippus Zandstra