De wethouder heeft een relatie, mag dat wel?

De Rotterdamse wethouder Cultuur, Adriaan Visser (D66), moet aan de gemeenteraad uitleggen hoe hij zijn relatie met de directeur van het Hofpleintheater wil combineren met de portefeuille Cultuur. De oppositiepartijen VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren hebben hierover een debat aangevraagd voor aanstaande donderdag.

Visser kreeg voor de zomer een relatie met Caroline Pietermaat, de directeur van het Hofpleintheater. Zij maakten hun relatie vorige week openbaar in een brief aan de fractievoorzitters en de directeuren van andere culturele instellingen.

De oppositiepartijen vinden dat de wethouder het Kunstenplan, waarin de subsidies voor de periode 2017-2020 worden verdeeld, niet meer voor zijn rekening kan nemen. De wethouder zelf denkt dat het probleem opgelost is als hij toekomstige besluitvorming over het Hofpleintheater overdraagt aan wethouder Hugo de Jonge (CDA; Onderwijs, Jeugd en Gezin). „De besluitvorming over de subsidie aan het Hofpleintheater kan niet los worden gezien van de afwegingen die gemaakt worden over andere culturele instellingen in Rotterdam”, zegt Maarten van de Donk (VVD).

Co Engbers (PvdA) is het daarmee eens. „Wij vragen ons daarnaast af of het directeurenoverleg, waarin de culturele instellingen samenwerken, kan functioneren als één van de directeuren de partner van de wethouder is. Kan men daar nog vrijuit praten?”