Corbyn kiest anti-kapitalist en veganist op vitale posten

In het schaduwkabinet van de nieuwe Labourleider Jeremy Corbyn domineren radicalen. Gematigden zijn in shock.

Foto AFP

Als Jeremy Corbyn op zijn eerste werkdag zijn collega’s in het Lagerhuis had willen laten zien dat het wel goed komt met de Labour-partij, dan is dat mislukt. In stilte en in shock hoorden zij hem gisteravond aan.

Dat had slechts ten dele met zijn overweldigende overwinning zaterdag te maken. Negentig procent van de Lagerhuisleden steunden een andere kandidaat, maar de pragmatici onder hen hadden besloten af te wachten wat er ging komen. Welke koers zou de nieuwe leider uitzetten? Corbyn sprak verzoenende woorden.

Zijn belangrijkste benoeming streek echter onmiddellijk tegen alle haren in. Als schaduwminister van Financiën - zijn rechterhand – benoemde hij John McDonnell. Als Corbyn al radicaal links is, dan is de 64-jarige oud-vakbondsman McDonnell dat helemaal. Hij noemt zichzelf een revolutionaire socialist, ziet het als zijn taak het kapitalisme omver te werpen, wil de banken nationaliseren, en de Bank of England ontdoen van de taak de rentevoet vast te stellen.

Zondag, in een panel met de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis beschreef McDonnell volgens de Financial Times het Verenigd Koninkrijk als een „kleptocratie”, waar de elite steelt van de gewone man. „Het is een vorm van feodalisme.” Tegen The Guardian zei hij gisteren niet goed te zijn in „consensuspolitiek”. Tijdens een vakbondsbijeenkomst twee jaar geleden grapte hij dat hij best terug wilde keren naar de jaren tachtig: om Margaret Thatcher dood te schieten.

De (schaduw)minister van Financiën is de belangrijkste schakel in een (schaduw)kabinet. Samen met de partijleider zet hij het beleid uit. De samenwerking tussen het duo kan een partij maken (David Cameron en George Osborne) of breken (de laatste jaren van Tony Blair en Gordon Brown).

Corbyns meer gematigde benoemingen klaarden de stemming in de partij evenmin op. Op Buitenlandse Zaken liet hij Hilary Benn zitten, zoon van zijn mentor Tony. Maar die zorgde binnen enkele minuten voor grote verwarring. Volgens Benn zou Corbyn „onder alle omstandigheden” campagne voeren vóór het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Onderwijl zei de oud-schaduwminister van Handel dat Corbyn hem niet had gerustgesteld op dat terrein. Corbyn – die twijfelt over de EU, en een Brexit mogelijk noemt - zou juist hebben geweigerd zich expliciet uit te spreken.

Gisteravond zei Corbyn later een besluit te zullen nemen. Hij wil de onderhandelingen van David Cameron in Brussel afwachten. De post van schaduwstaatssecretaris voor Europese Zaken is afgeschaft.

En zo waren er meer benoemingen waarmee de onrust in Labour alleen maar is toegenomen. Een veganist die de veeteelt wil afschaffen op Landbouw. Een gebrek aan vrouwen op hoge posten – haastig teruggedraaid na een sociale mediastorm door Angela Eagle, schaduwminister voor Handel, Corbyns invaller te maken als hij niet in het Lagerhuis aanwezig kan zijn. Op Onderwijs een collega die afgelopen zomer tweette dat ze eigenlijk nog nooit met Corbyn had gesproken.

Een eerste concessie deed Corbyn gisteren ook. De republikein zal toch zitting nemen in de Privy Council, de adviesraad van de koningin. En hij zal voor haar knielen en haar hand kussen.

    • Titia Ketelaar