Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Van een klein bord ga je echt minder eten

Wie van grote borden eet, eet meer. Wie grote pakken chips koopt, eet meer chips. En wie een vol bord krijgt opgeschept, eet dat leeg. Maar krijg je minder, dan heb je toch genoeg.

Wat is daarvan waar?

Het is allemaal waar, schrijven de auteurs van een gisteren verschenen Cochrane Review. Als Britten van kleinere borden en uit kleinere snackverpakkingen gaan eten, krijgen ze 12 tot 16 procent minder calorieën binnen. Als Amerikanen naar dezelfde kleine borden en verpakkingen overstappen komt er zelfs 22 tot 29 procent minder binnen.

Dat komt doordat in de Verenigde Staten alles nu veel groter is.

Cochrane reviews zijn gezaghebbend en vatten onderzoek dat al gedaan is systematisch samen. De uitkomst van zo’n review bepaalt of iets als ‘wetenschappelijk bewezen’ wordt beschouwd.

De onderzoekers van Britse universiteiten verzamelden alle kwalitatief goede onderzoeken naar portiegrootte, verpakkingsomvang en de grootte van borden, bekers en flesjes. Ze vonden er 72.

Er zijn beroemde experimenten gedaan met portiegrootte, zoals die met de soepkom die van onderaf door een slangetje steeds ongemerkt werd bijgevuld. De proefpersonen aten veel meer soep dan die ene kom. Zonder dat ze het merkten.