Amsterdam, Utrecht en Weert vangen asielzoekers op

Vluchtelingen wachten op de trein van de Duitse grensstad Passau naar München, 15 september 2015. Foto AP / Markus Schreiber

Amsterdam, Utrecht en Weert zetten noodopvang op voor vluchtelingen. Dat doen de steden op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Gemeente Amsterdam stelt 1500 plaatsen beschikbaar

In Amsterdam gaat het om vijftienhonderd vluchtelingen die zich bij de vreemdelingenpolitie op het Centraal Station hebben gemeld, schrijft persbureau ANP. Vanwege de grote toestroom aan mensen kunnen zij niet terecht bij de centrale opvanglocatie in Ter Apel. Morgen zullen er in de hoofdstad driehonderd opvangplaatsen gereed zijn. In de dagen daarna hoopt de stad de plekken uit te breiden naar vijftienhonderd. Waar dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. De stad zou plaatsing in onder andere leegstaande panden en sporthallen overwegen.

De gemeente Amsterdam laat in een verklaring weten dat de opvang van tijdelijke aard is en ‘een rijksverantwoordelijkheid’ blijft:

De mensen kunnen kortdurend (circa een week) verblijven in de noodopvang. Vervolgens gaan zij door naar een centrale opvanglocatie van het COA. Met het COA zal worden afgesproken dat de Amsterdamse noodopvang In principe voor enkele weken beschikbaar is, tot het moment dat het COA maatregelen heeft genomen om de toestroom weer te verwerken. Het is nog niet bekend om welke locaties het gaat, maar gedacht wordt aan panden die leeg staan, sporthallen en andere tijdelijke locaties die snel beschikbaar zijn. De burgemeester doet een oproep aan de vastgoedsector om beschikbare panden aan te bieden voor de tijdelijke noodopvang.

Utrecht kiest voor ‘kleinschalige opvang’

In Utrecht is vanavond onderdak geboden aan tweehonderd vluchtelingen in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs. Naar schatting zullen de komende dagen in totaal vijfhonderd opvangplaatsen opgezet worden aldaar. Volgens het ANP geeft het gemeentebestuur van Utrecht wel de voorkeur aan kleinschalige opvang - locaties waar tussen de tweehonderd en tweehonderdvijftig mensen terecht kunnen. De gemeente Utrecht in een verklaring:

‘Het gaat om panden die tijdelijk geschikt gemaakt kunnen worden voor opvang en waar een veilige, menswaardige omgeving kan worden geboden’.

Een reportage van RTL Nieuws over de vluchtelingenstroom naar Ter Apel:

Weert vangt asielzoekers vijf jaar op

De gemeenteraad van Weert stemde vanavond in met de komst van duizend asielzoekers naar de voormalige KMS-kazerne. Die kunnen daar de komende vijf jaar opgevangen worden. Volgens het ANP zullen naar verwachting morgen de eerste vluchtelingen aankomen, al denkt burgemeester Jos Heijmans dat dit vannacht al kan gebeuren.

Ook in Oldambt opvang

De Groningse gemeente Oldambt laat op hun website ook weten het verzoek van het COA in te zullen willigen. Ten zuiden van Beerta is een locatie voor opvang aangewezen waar maximaal duizend vluchtelingen opgevangen kunnen worden de komende zes tot twaalf maanden. Burgemeester Pieter Smit:

“Het COA heeft de grootste moeite de vluchtelingenstroom op te vangen. Vorige week kwamen er ruim 3.000 vluchtelingen aan in Nederland. Ik ben blij dat onze gemeente tijdelijk onderdak gaat bieden aan deze mensen.”

VNG: alle gemeenten moeten bijspringen

Eerder vandaag riep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief alle gemeenten op om mee te werken bij het opvangen van asielzoekers.

‘Momenteel komen enkele duizenden vluchtelingen per week vanuit oorlogsgebieden zoals Syrië naar Nederland. We hebben als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen. Steeds meer gemeenten vangen al vluchtelingen op. Het is nu zaak dat de lasten worden gedeeld. We roepen alle gemeenten dan ook op om mee te werken.’

    • Hans Klis