Akkoord over Europees steunpakket landbouw - Nederland krijgt 30 miljoen

Demonstrerende boeren schuilen achter een tractor tijdens protesten op 7 september tijdens een vergadering van de Europese ministers van Landbouw in Brussel.
Demonstrerende boeren schuilen achter een tractor tijdens protesten op 7 september tijdens een vergadering van de Europese ministers van Landbouw in Brussel. Foto AP/Geert Vanden Wijngaert

De Europese ministers van Landbouw hebben vanmiddag in Luxemburg een akkoord bereikt over een steunpakket van 500 miljoen euro voor de agrarische sector. Nederland ontvangt bijna 30 miljoen euro.

Vorige week steunde de Landbouwraad in Brussel al het voorstel van de Europese Commissie om 500 miljoen euro vrij te maken voor de noodlijdende sector. Vanmiddag bereikten de lidstaten overeenstemming over de besteding van dat geld. Van de 500 miljoen gaat 420 miljoen naar de lidstaten in de vorm van ‘nationale enveloppen’. Landen kunnen – binnen de richtlijnen van het pakket – zelf bepalen hoe ze het geld besteden. Ze kunnen boeren bijvoorbeeld een hoger voorschot op hun directe subsidie geven.

De overige 80 miljoen euro zal worden gebruikt voor promotie van de sector, om nieuwe markten aan te boren en voor de (private) opslag van varkensvlees, melkpoeder en kaas – dit om de prijzen op te drijven. Mede hierom zal mogelijk ook via hulporganisaties melkpoeder worden uitgedeeld aan behoeftige vluchtelingen. Er komt ook een programma voor schoolmelk.

Nederland ‘meer dan tevreden’

In de Nederlandse envelop zit 29,9 miljoen euro. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) toonde zich gisteren “meer dan tevreden”. “Hier kan Nederland mee thuiskomen”, zei ze. Dijksma benadrukte dat het gaat om “nieuw geld”. Dit geld komt bovenop de ruim 50 miljard euro die Brussel aan jaarlijkse subsidies en tijdelijke hulpgelden uitkeert.

Hoe Dijksma het geld gaat inzetten, kan ze nog niet zeggen. Wel onderstreepte de staatssecretaris dat het geld moet bijdragen aan het versterken van de zuivel- en de varkensvleessector. Op korte termijn bespreekt de staatssecretaris met die sectoren waar het geld precies aan wordt besteed.

‘Zo eerlijk mogelijk’

Bij de verdeling onder lidstaten is volgens de Commissie per land gekeken naar de melkproductie, de melkprijs, het effect van de Russische boycot en dat van droogte. Duitsland en Frankrijk kunnen op de grootste bijdragen rekenen: respectievelijk 69,2 en 62,9 miljoen euro. België krijgt 13 miljoen.

De Europese Landbouwcommissaris Phil Hogan zei gisteren op een persconferentie dat hij “zo eerlijk mogelijk is geweest” bij de verdeling.

“Ik denk dat de balans in orde is, maar er zullen altijd landen zijn die vinden dat ze recht hebben op meer geld. We kunnen nooit iedereen tevreden stellen.”

Frankrijk, België, zuidelijke en nieuwe lidstaten wilden meer subsidie en marktinterventie. “Sommige lidstaten wilden meer maatregelen”, zei de Luxemburgse Landbouwminister en Raadsvoorzitter Fernand Etgen gisteren na afloop van de ‘informele Landbouwraad’.

“En sommige lidstaten waren sceptisch. Maar een meerderheid heeft het pakket goedgekeurd, zij het niet zonder bedenkingen.”

Commissaris Hogan benadrukte gisteren dat de maatregelen “buitengewoon” zijn en dat het om een flink bedrag gaat, in een krap Europees budget. Het merendeel van het nieuwe steungeld komt uit het ‘superheffingenpotje’, van boetes die melkveehouders betaalden als ze meer melk produceerden dan het melkquotum toestond. Het quotum is sinds 1 april losgelaten. Nu is er sprake van overproductie, en dalende melkprijzen.

Protest

Ook de varkenshouders kampen al een jaar met lage prijzen. Oorzaken zijn, net als in de melkveesector, overproductie en afnemende vraag in Europa, de Russische boycot, tegenvallende vraag in China en hogere productiekosten door strengere milieu- en dierenwelzijnseisen.

Boze boeren blokkeerden deze zomer snelwegen in Frankrijk en organiseerden vorige week in Brussel een groot protest waar traangas en waterkanonnen tegen werden ingezet.

    • Leonie van Nierop