Zwitserland legt beslag op panden in onderzoek naar FIFA

De Amerikaanse procureur-generaal Loretta Lynch (rechts) en haar Zwitserse collega Michael Lauber tijdens de persconferentie in Zürich. Foto AFP / Faberice Coffrini

De Zwitserse politie heeft de afgelopen tijd beslag gelegd op huizen en vastgoed in verband met het onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Daarbij verzamelden de onderzoekers nieuwe informatie over het schandaal, zo liet openbaar aanklager Michael Lauber vanmiddag weten tijdens een persconferentie in Zürich.

De panden staan nagenoeg allemaal in de Zwitserse Alpen, zo stelde Lauber. In die regio heeft de Zwitserse politie de afgelopen tijd veel invallen gedaan om informatie te verzamelen. In totaal hebben de onderzoekers nu 11 terabyte aan informatie verzameld. Dat staat gelijk aan bijna 2.600 dvd’s met gegevens.

Volgens Lauber is de schaal van de corruptie dusdanig groot dat de onderzoekers “nog niet eens halverwege” zijn, zo schrijft Reuters. Sinds de corruptie in mei aan het licht kwam is de schaal van het onderzoek almaar gegroeid. Op hoeveel panden beslag is gelegd, kon de aanklager nog niet zeggen.

Vertrouwen in berechting betrokkenen

Of scheidend FIFA-baas Sepp Blatter een van de onderzochte personen is, wilde de Amerikaanse procureur-generaal Loretta Lynch – die nauw samenwerkt met Lauber - niet zeggen. Wel zei Lynch er alle vertrouwen in te hebben dat alle betrokken personen uitgeleverd worden aan de VS om daar te kunnen worden berecht.

Twitter avatar siwardsport Simon Ward Loretta Lynch would not comment on whether Sepp Blatter is among those being investigated in the next round of charges. #fifa

Het grote corruptieschandaal bij de FIFA kwam in mei aan het licht, toen de Amerikaanse justitie een groot onderzoek naar de bond startte. In totaal worden 14 mensen verdacht van betrokkenheid. Veel van hen zijn bestuurders bij de bond. Niet lang na het schandaal naar buiten kwam maakte Sepp Blatter bekend af te treden als baas van de FIFA.

    • Joost Pijpker