Wederom wankelt de positie van Abbott als premier van Australië

Tony Abbott (links) en Malcolm Turnbull.
Tony Abbott (links) en Malcolm Turnbull. Foto AFP/ Greg Wood, Mark Graham

Voor de tweede keer dit jaar wankelt de positie van Tony Abbott als leider van de regerende Liberal Party en dus als premier van Australië. Ex-minister van Communicatie Malcolm Turnbull, voormalig partijleider, wil dat er opnieuw gestemd gaat worden over zijn leiderschap, dat hevig ter discussie staat.

Turnbull had volgens bronnen van Sky News eerder vandaag samen met Julie Bishop, de minister van Buitenlandse Zaken, Abbott verzocht op te stappen. De regering van Abbott, die inmiddels twee jaar zit, doet het al tijden slecht in de peilingen.

“Waar het op neerkomt, is dat Tony Abbott niet populair is”, zegt onze correspondent Melle Garschagen:

“Zijn partij, de Liberalen, doet het eigenlijk sinds de verkiezingen van 2013 slecht in de peilingen. Turnbull denkt dat Abbott dit niet meer kan repareren. Inhoudelijk is Abbott de weg kwijt, klinkt het verwijt van Turnbull. De economie groeit niet zo hard als voorheen, wat wellicht vooral te maken heeft met minder vraag naar grondstoffen vanuit China. En Abbott heeft volgens Turnbull op geen enkele wijze zijn stempel weten te drukken op Australië. Opnieuw tijd voor veranderingen dus, als het aan Turnbull ligt.”

Verschil

Turnbull, die opstapte als minister voordat hij bekendmaakte Abbott uit te dagen, is het qua beleid verder niet eens met de premier op het gebied van klimaatverandering en wil de Britse koningin als officieel staatshoofd vervangen door een president, schrijft persbureau Reuters.

Hij zei vandaag dat zijn beslissing “er niet een is om licht te nemen”, maar “het is duidelijk dat de regering ons niet met succes het economische leiderschap kan bieden dat we nodig hebben”.

Abbott heeft aangegeven niet nu al op te stappen en de stemming te willen afwachten. Garschagen:

“De vraag is of Tony Abbott een stemming overleeft. Het is duidelijk dat belangrijke kopstukken binnen zijn partij hem niet meer steunen. Abbott zal een tactiek moeten vinden om, via de camera’s, zijn fractiegenoten te overtuigen dat zij beter af zijn met Abbott dan Turnbull. Hoe hij dat gaat doen weet ik niet. Wellicht zal proberen zich te gedragen als staatsman (“dit geruzie van de heer Turnbull doet af aan de belangrijke vraagstukken waar ik voor sta en waar ik eigenlijk mijn tijd aan wil besteden zoals Syrië, vluchtelingen, terrorisme, de economie”).”

Februari

Abbott overleefde in februari nog een vertrouwensstemming. Hij lag toen onder andere onder vuur vanwege zijn beslissing de Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, op de Australische nationale feestdag tot ridder te benoemen. Een belediging voor het land volgens velen, omdat de prins zich soms denigrerend over sommige Australische bevolkingsgroepen zou hebben uitgelaten.

Hij mocht dan wel aanblijven, maar liep veel politieke schade op. Veertig procent van zijn partijgenoten wilden hem namelijk weg hebben, en dat terwijl er niet eens een uitdager was. Volgens deskundigen had Abbott een groter mandaat nodig dan dat.

Volg voor updates het Twitteraccount van onze correspondent en het liveblog van The Guardian. Dit bericht wordt aangevuld zodra er meer nieuws is.