Turkse politie doet inval bij tijdschrift vanwege bewerkte selfie van Erdogan

Het Turkse tijdschrift Nokta plaatste een bewerkte foto van Erdogan op de cover: een selfie van de lachende president op de begrafenis van een Turkse soldaat. De hele oplage werd uit de schappen gehaald en de politie deed vanochtend een inval op de redactie. Om deze foto gaat het.

De cover van het tijdschrift Nokta.
De cover van het tijdschrift Nokta. Foto via noktadergisi.com

De Turkse politie heeft een inval gedaan bij het tijdschrift Nokta vanwege een bewerkte selfie van de Turkse president Tayyip Erdogan op de cover.

Het blad plaatste een fotomontage van Erdogan die met zijn mobiel een foto van zichzelf maakt - lachend - tijdens de begrafenis van een Turkse soldaat die omkwam bij gevechten met de Koerdische PKK.

Onhandige opmerkingen van Erdogan tijdens begrafenis

De trucage is volgens persbureau Reuters duidelijk een verwijzing naar het escalerende geweld tussen de regering en Koerdische militanten. Maar het is ook een impliciete verwijzing naar een opmerking die Erdogan maakte op de begrafenis van een van de soldaten.

“Wat zullen familie en vrienden van Ahmet blij zijn dat hij nu rust op een heilige plek.”

Turkse media schreven na de begrafenis uitvoerig dat families van soldaten die zijn gedood door Koerdische rebellen, wat betreft Erdogan tevreden kunnen zijn over hun martelaarschap.

Inval op de redactie

Met het plaatsen van deze foto zou Nokta tegenstanders van de president steunen. Die beweren dat Erdogan het conflict met de PKK gebruikt om steun te winnen voor zijn AK-partij.

De Turkse antiterrorisme-eenheid viel vanochtend om 8.30 uur in Istanbul het kantoor van het tijdschrift binnen en nam verschillende documenten in beslag. Een openbare aanklager in Istanbul verbood al eerder de verspreiding van de editie met de foto van Erdogan op het omslag. De argumenten: “belediging van de Turkse president” en “het verspreiden van terroristische propaganda”. Het blad werd in heel Turkije uit de schappen gehaald.

In een verklaring zegt het tijdschrift:

“De foto is misschien hard, storend of zelfs wreed, maar voor een mediabedrijf is dit geen misdrijf. Dit is persvrijheid.”

Beter goed gejat dan slecht bedacht?

De bewerkte foto lijkt verdacht veel op een foto die de Britse krant The Guardian plaatste in 2013, waarover ook veel ophef was. De voormalige premier Tony Blair werd toen zo geportretteerd: hij neemt een selfie tijdens de Irak-oorlog met een explosie op de achtergrond.

Twitter avatar abdbozkurt Abdullah Bozkurt It apears police-raided #Turkey magazine @noktadergi cover with @RT_Erdogan inspired by @guardian‘s #TonyBlair story http://t.co/8eQhMaiFkI

Redacteuren van het magazine zeggen tegen persbureau AFP inderdaad te zijn geïnspireerd door de bewerkte foto van The Guardian.

De redactie van Nokta heeft vaker aanvaringen met de Turkse regering. In 2004 werd het blad tijdelijk opgeheven door Erdogan (destijds premier) na twee artikelen over een vermeende staatsgreep.

Nederlandse journalist Fréderike Geerdink

Deze maand werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in Turkije opgepakt en het land uitgezet. Geerdink wordt al langer gewantrouwd door de Turkse autoriteiten. Ze heeft zich toegelegd op berichtgeving over de grote Koerdische minderheid in Turkije, die al decennia voor erkenning en zelfbeschikking strijdt, met en zonder wapens.

Dat was in Turkije lang een taboe-onderwerp en is nog altijd een uiterst gevoelig thema, schreef NRC-correspondent Marloes de Koning. Geerdink woont in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in Turkije.

In januari werd ze opgepakt om te worden verhoord omdat ze werd verdacht van “propaganda maken voor een terroristische organisatie” (voor de verboden terreurgroep PKK). In april werd ze vrijgesproken: de rechter vond dat haar werk onder persvrijheid viel. Een paar dagen later besloot de aanklager in hoger beroep te gaan. Dat proces loopt nog.