Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Topman Van Olphen na twee maanden weg bij verzekeraar Vivat

Gerard van Olphen
Gerard van Olphen Foto ANP / Remko de Waal

Nog geen twee maanden na zijn benoeming vertrekt Gerard van Olphen als topman van verzekeraar Vivat, de voormalige verzekeringspoot van SNS Reaal. Hij treedt per direct terug, meldt Vivat Verzekeringen.

Er is nog geen opvolger bekend, operationeel directeur Albert Bakker neemt voorlopig de taken van de topman over.

Reden voor vertrek onduidelijk

Vivat werd in juli overgenomen door de Chinese branchegenoot Anbang. Daarvoor was het bedrijf in handen van de staat.

Middenin het verkoopproces legde de toenmalige directievoorzitter van Reaal, Marcel van der Meulen, zijn functie per direct neer. Die stap kwam toen totaal onverwacht: Van der Meulen was net zes maanden in functie.

Van Olphen werd na de nationalisatie in 2013 door minister Jeroen Dijssebloem aangesteld om orde op zaken te stellen bij SNS Reaal.

Na de afronding van de verkoop van Vivat aan Anbang stapte Van Olphen op 26 juli over naar de Nederlandse verzekeraar, waaronder ook de dochters SRLEV en Reaal Schadeverzekeringen vallen. Het was de bedoeling dat hij ook de verdere uitbouw van Anbang in Europa zou gaan leiden.

Waarom Van Olphen nu al weer opstapt, heeft Vivat niet bekendgemaakt. Het bedrijf bedankte hem in een verklaring voor zijn inzet bij het verkoopproces.

Vivat moet nog op zoek naar een definitieve opvolger voor Van Olphen. Een woordvoerder laat aan persbureau ANP weten dat de directie de huidige koers zal voortzetten. Daarbij krijgt de raad van bestuur komende tijd extra ondersteuning van president-commissaris Jan Nooitgedagt, als gedelegeerd commissaris.

Loopbaan Van Olphen

Van Olphen (1962) werd begin 2013 naar SNS Reaal gehaald, net na de nationalisatie van het financiële concern. Daarvoor was hij financieel directeur bij verzekeraar Achmea. Hij bekleedde diezelfde functie eerder ook al bij SNS Reaal, waar hij ook topman van de verzekeringstak Reaal was, en bij de Haagse zakenbank NIBC. Van Olphen begon zijn loopbaan in de financiële wereld in de jaren tachtig bij ABN Amro.