Tony Abbott verliest premierschap Australië na stemming binnen partij

De politiek in Australië is “hard en meedogenloos”, in de woorden van onze correspondent Melle Garschagen, en dat is zojuist weer eens gebleken: Tony Abbott is afgezet als premier, Malcolm Turnbull volgt hem op.

Abbott is niet langer de premier van Australië.
Abbott is niet langer de premier van Australië. Foto EPA/ Sam Mooy Tony

De politiek in Australië is “hard en meedogenloos”, in de woorden van onze correspondent Melle Garschagen, en dat is zojuist weer eens gebleken. Een paar uur nadat Malcolm Turnbull een interne stemming over het leiderschap van premier Tony Abbott, zijn partijgenoot bij de Liberal Party, verzocht vanwege een gebrek aan vertrouwen, is Turnbull de nieuwe premier van Australië. Abbott heeft de interne strubbelingen binnen de partij en de slechte peilingen moeten bekopen met zijn baan.

Abbott en zijn conservatieve regering waren tot vandaag zo’n twee jaar aan de macht in Australië. Hij verloor de stemming vandaag met 54 tegen 44 procent van Turnbull, ex-partijleider en tot eerder op de dag nog minister van Communicatie onder Abbott. Turnbull, die samen met Julie Bishop, een andere partijprominent en minister van Buitenlandse Zaken, Abbott had gevraagd op te stappen, zei dat het “duidelijk was dat de regering ons niet met succes het economische leiderschap kan bieden dat we nodig hebben”.

Turnbull, de vierde Australische premier in ruim twee jaar, verschilt van Abbott onder meer op het gebied van klimaatverandering en het homohuwelijk; hij is in tegenstelling tot zijn partijgenoot voorstander van volledig gelijke rechten. Ook is Turnbull aanhanger van de republiek en wil hij dat het land niet langer de Britse koningin, maar een president als staatshoofd krijgt.

Eerdere stemming

Abbott overleefde in februari nog een vertrouwensstemming. Hij lag toen onder andere onder vuur vanwege zijn beslissing de Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, op de Australische nationale feestdag tot ridder te benoemen. Een belediging voor het land volgens velen, omdat de prins zich soms denigrerend over sommige Australische bevolkingsgroepen zou hebben uitgelaten.

Hij mocht dan wel aanblijven, maar liep veel politieke schade op. Veertig procent van zijn partijgenoten wilden hem namelijk weg hebben, en dat terwijl er niet eens een uitdager was. Volgens deskundigen had Abbott een groter mandaat nodig dan dat.