‘Russische tanks en afweergeschut op Syrische bodem’

Het Syrische leger in gevecht in de buurt van Eirah. Rusland bouwt volgens Amerikaanse officieren een troepenmacht op in Syrië, om president Assad te kunnen helpen.
Het Syrische leger in gevecht in de buurt van Eirah. Rusland bouwt volgens Amerikaanse officieren een troepenmacht op in Syrië, om president Assad te kunnen helpen. Foto EPA

Het Russische leger heeft tanks en afweergeschut naar Syrië gestuurd. Dat stellen althans twee officieren van het Amerikaanse leger vandaag tegenover persbureau Reuters. De voertuigen en wapens staan volgens de twee anonieme bronnen op een vliegveld in de West-Syrische kustplaats Latakia, dat in handen is van president Bashar Assad.

Naar schatting staan er op dit moment zeven tanks van het type T-90 op het vliegveld. Vorige week kwamen er al berichten naar buiten dat Rusland ook met grondtroepen actief zou zijn op Syrische bodem. Zij zouden daar het Syrische leger helpen bij de strijd tegen de rebellen in het land. De Syrische ambassadeur in Moskou deed de uitspraken echter af als “een leugen”, meldt het Russische persbureau Tass.

‘Rusland maakt het alleen maar erger’

De Verenigde Staten uitten eerder al hun bezorgdheid over de Russische activiteit op Syrische bodem. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kan de Russische hulp aan Assad het conflict in Syrië alleen maar erger maken, zo zei hij een kleine twee weken geleden.

De stad Latakia, aan de Syrische westkust:

Kerry kreeg bijval van andere Westerse kopstukken, zoals NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius. Ook zij denken dat de Russische aanwezigheid in Syrië een politieke oplossing in het land alleen maar verder uit het zicht brengt, zo zei Stoltenberg vorige week tijdens een bezoek aan Praag.