Professionele rommeligheid

Een belangrijk deel van de aantrekkingskracht van The Libertines was de onbevangen interactie tussen de frontmannen. Nu de band van Pete Doherty en Carl Barât na het afkicken (hoera!) van Doherty weer bij elkaar is, heeft dat op het derde album Anthems For Doomed Youth plaatsgemaakt voor professionele rommeligheid, met zwaar aangezette meezingrefreinen die tegemoetkomen aan de grootschalige concerten die ze als herboren poplegende geven. Opgenomen dichtbij Doherty’s kliniek in Thailand, blijven ze de naar adem happende romantici die dromen van een groots Brits verleden. Orwell en Cromwell figureren in songs over een gevaarlijk leven van drank, drugs en het ‘scum’ in hun nachtmerries. Ed Sheerans producer Jake Gosling kon The Libertines niet temmen: tussen de sterke songs Barbarians en Heart of the Matter staat te veel middelmatige rammelrock om er een coherent album van te maken.

    • Jan Vollaard