Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Postzegels met dierenfoto’s van Charlotte Dumas

Vandaag worden nieuwe postzegels gepresenteerd in Amsterdam. Op de zegels staan dierenfoto’s, gefotografeerd door kunstenaar Charlotte Dumas.

Op het eerste gezicht lijken het misschien gewone dierenplaatjes. De drie paarden, vier honden, de wolf, de tijger en de kat op het nieuwe postzegelvel van Post NL. Maar met deze dieren is iets aan de hand. Het zijn dieren met een verhaal, gefotografeerd door kunstenaar Charlotte Dumas.

Vandaag worden ze in Amsterdam gepresenteerd. Linksboven staat reddingshond Guinness, die na 9/11 in de puinhopen van het World Trade Centre naar overlevenden heeft gezocht. Daarnaast ligt Isolde in haar stal, een legerpaard in Rome. Onder hen liggen wolf Taza en tijger Zeus, beiden in opvanghuizen in Verenigde Staten. En linksonder Rocky Road, een van de wilde paarden in Nevada die steeds vaker de bewoonde wereld intrekken op zoek naar voedsel en water.

Primeur

Het is voor het eerst dat een kunstenaar het verzoek van PostNL kreeg om een selectie te maken uit het eigen werk. De in 2000 aan de Rietveld Academie afgestudeerde Dumas koos voor foto’s uit series van 2004 tot 2011, waarin ze dieren monumentaal portretteert.

‘Portretten’ staat er bovenaan het postzegelvel. Dumas:

“Dat hebben de ontwerper en ik bewust gedaan. We hopen dat mensen denken: ‘Hé, portretten van dieren, kan dat ook? Ik hoop dat ze zien dat het niet zomaar dieren zijn. Dat ze hun verhalen aan de zijkant lezen.”

‘Prachtig’

Dat haar kunst nu op postzegels komt, vindt ze prachtig. Dumas:

“Postzegels hebben een vergankelijkheid waar ik me goed mee kan identificeren. Je plakt ze op en stuurt ze weg. Maar als je een wolf op een enveloppe plakt, sta je er misschien toch even bij stil.”

Van Dumas komt vandaag ook het boek Work Horse uit, in Museum DePont in Tilburg opent een expositie met haar werk op 15 oktober.