Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Foto’s Charlotte Dumas op zegels

Beeld Charlotte Dumas/Post.NL

Op het eerste gezicht lijken het misschien tien gewone dierenplaatjes. De drie paarden, vier honden, de wolf, de tijger en de kat op het nieuwe postzegelvel van Post.NL. Maar met deze dieren is iets aan de hand. Het zijn dieren met een verhaal, gefotografeerd door kunstenaar Charlotte Dumas.

Vandaag worden ze in Amsterdam gepresenteerd. Linksboven staat reddingshond Guinness, die na 9/11 in de puinhopen van het World Trade Centre naar overlevenden heeft gezocht. Daarnaast ligt Isolde in haar stal, een legerpaard in Rome. Onder hen liggen wolf Taza en tijger Zeus, beiden in opvanghuizen in de VS.

Het is voor het eerst dat een kunstenaar het verzoek van Post.NL kreeg om een selectie te maken uit het eigen werk. De in 2000 aan de Rietveld Academie afgestudeerde Dumas koos voor foto’s uit series van 2004 tot 2011, waarin ze dieren monumentaal portretteert.

‘Portretten’ staat er bovenaan het vel. „Dat hebben de ontwerper en ik bewust gedaan”, vertelt Dumas. „We hopen dat mensen denken: ‘Hé, portretten van dieren, kan dat ook? Ik hoop dat ze zien dat het niet zomaar dieren zijn. Dat ze hun verhalen aan de zijkant lezen.”

Dat haar kunst nu op postzegels komt, vindt ze prachtig. „Postzegels hebben een vergankelijkheid waar ik me goed mee kan identificeren. Je plakt ze op en stuurt ze weg. Maar als je een wolf op een enveloppe plakt, sta je er misschien toch even bij stil.”