Pennetta sterkste in Azzurri-onderonsje

Onwerkelijk duel routiniers.

Beiden opgegroeid in het zuidoosten van Italië, 65 kilometer van elkaar vandaan in de kustregio Apulië. Jeugdvriendinnen sinds hun negende. In de tienerjaren kamergenoten, dubbelmaatjes en elkaars tegenstander in de single. Samen triomferend als junioren in het dubbelspel op Roland Garros in 1999. Flavia Pennetta (33) en Roberta Vinci (32). Nu, zestien jaar later, nog altijd vriendinnen en concurrenten.

Carrières volgens het boekje, maar zonder die ene diamant, die ene grote prijs. Tot zaterdagavond, de kans op de klapper. Uit het niets troffen de twee Italiaanse elkaar in de finale van de US Open, het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Kan het mooier? „We hebben samen zoveel tijd doorgebracht, we zouden een boek over ons leven kunnen schrijven”, zei Pennetta na de finale, waarin ze haar maatje eenvoudig kraakte: 7-6 en 6-2.

De Italiaanse premier Matteo Renzi maakte zijn agenda leeg en vloog zaterdag op het laatste moment naar New York. Hij was getuige van een vlakke, maffe vrouwenfinale.

Vlak: het enorme Arthur Ashe-stadion oogde uitgeblust na de shock van vrijdag, toen Vinci in de halve finale stuntte tegen de Amerikaanse thuis- en topfavoriete Serena Williams die jaagde op de unieke seizoensslam – alle vier de grandslams in één jaar winnen.

Maf: het Azzurri-onderonsje was onwerkelijk, de eerste volledige Italiaanse vrouwenfinale op een grandslam in het proftijdperk. En dat tussen de nummer 26 (Pennetta) en 43 (Vinci) van de wereld – in Italië de nummer twee en vijf van het land.

Het is tekenend voor de belabberde staat van het vrouwentennis – na superster Serena Williams is er lange tijd niks – dat subtoppers als Pennetta en Vinci door het speelschema kunnen glippen, tot en met de eindfase van een grandslam.

Tennissucces voor Italië, land zonder diepgewortelde tennistraditie. Maar er is de afgelopen jaren een sterke generatie Italiaanse vrouwen opgestaan; vijf speelsters staan in de topvijftig. Pennetta is de vierde Italiaanse grandslamwinnaar, meest recente voorganger is Francesca Schiavone, vijf jaar geleden op Roland Garros.

De opleving van Pennetta komt net op tijd. Ze had een maand geleden al besloten dat dit haar laatste seizoen is.