Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Oostenrijk zet leger in bij grens - Slowakije voert ook tijdelijke grenscontroles in

Oostenrijk zet het leger in om de toename van het aantal vluchtelingen bij de grenzen beter te controleren. Ook Slowakije gaat – in navolging van Duitsland – tijdelijk controles langs de grenzen met Hongarije en Oostenrijk houden.

Vluchtelingen uit Afghanistan wachten in het registratiekantoor in Passau.
Vluchtelingen uit Afghanistan wachten in het registratiekantoor in Passau. Foto EPA / Sven Hoppe

Oostenrijk zet het leger in om de toename van het aantal vluchtelingen bij de grenzen beter te controleren. Dit zei plaatsvervangend regeringsleider Reinhold Mitterlehner. Ook Slowakije gaat - in navolging van Duitsland - tijdelijk controles langs de grenzen met Hongarije en Oostenrijk houden. Dit heeft het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Duitsland startte met grenscontroles

Duitsland begon vannacht met controles langs de grens met Oostenrijk bij Salzburg en bij Passau, in verband met de vluchtelingenstroom via Duitsland naar Zweden. De controles richten zich volgens de Beierse autoriteiten niet op het tegenhouden van vluchtelingen, maar op het onderscheppen van mensen die met de stroom meekomen maar helemaal geen vluchteling zijn.

Hongarije heeft aan de grens met Servië een hek gezet en heeft militairen naar het zuiden gestuurd om vluchtelingen tegen te houden. Oostenrijk kondigde aan dat er langs de grens met Hongarije meer controles komem, ook met behulp van militairen.

Vandaag spreken Europese bewindslieden in Brussel over de vluchtelingenproblematiek.

Vanuit Hongarije naar het noorden

Oostenrijk worstelt met de stroom vluchtelingen en migranten die vanuit Hongarije naar het noorden en noordwesten van Europa gaan.

Bij de Duitse grenscontroles zijn vandaag bij Passau dertig mensensmokkelaars aangehouden, zo meldt de Duitse politie. De Duitse controles gaan nog weken duren, zei maandag de minister van Binnenlandse Zaken van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, Joachim Hermann. Volgens hem zijn de controles er niet om vluchtelingen tegen te houden, maar zijn ze nodig omdat veel mensen die geen vluchteling zijn met de stroom meekomen.

Duitsland let ook meer op de grenzen met België en Luxemburg, zo zei een woordvoerder van de Duitse nationale politie.

Maatregelen gaan tegen het Schengenverdrag in

Het invoeren van grenscontroles druist in tegen het Schengenakkoord. Daarin is opgenomen dat mensen vrij mogen reizen tussen lidstaten van de Europese Unie. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat het besluit van Berlijn binnen de zogeheten crisisregels van Schengen valt. Wel sprak Juncker de wens uit dat de grenzen snel weer open zouden gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen over de vluchtelingencrisis op het liveblog van NRC.