Extra controles in grensstreek, maar grens blijft open

Mobiele teams van de marechaussee gaan extra controles uitvoeren in de grensstreek. Zo moet worden bijgehouden of meer vluchtelingen naar Nederland komen.

Marechaussees tijdens een internationale training in 2014.
Marechaussees tijdens een internationale training in 2014. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De Nederlandse marechaussee gaat meer controles uitvoeren in grensgebied. Mobiele teams gaan bijhouden of er meer vluchtelingen naar Nederland komen, heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) vandaag gezegd voorafgaand aan een overleg in Brussel over de vluchtelingencrisis. De grenzen hoeven vooralsnog niet dicht, zei Dijkhoff.

“Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland”, zei de staatssecretaris volgens persbureau ANP. “Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen.”

Ondertussen is de politie op station Amsterdam Centraal bezig om een groep vluchtelingen op weg te helpen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. De tientallen mensen worden geregistreerd en krijgen hulp bij het kopen van een treinkaartje.

Omslag in Duitsland

Duitsland, Oostenrijk en Slowakije hebben sinds gisteren grenscontroles ingevoerd om de stroom vluchtelingen die via de Balkan-route de EU wil bereiken, aan te kunnen. Ook Polen overweegt de tijdelijke maatregel, liet premier Ewa Kopacz vanmiddag weten. Het Verdrag van Schengen biedt hier ruimte toe in noodsituaties.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Duitsland mag formeel grenscontroles 10 dagen invoeren, daarna steeds verlenging van 2 weken, tot max. 2 maanden. #Schengen #EU #migratie

De houding van Duitsland tegenover vluchtelingen sloeg dit weekend om, schrijft onze correspondent Frank Vermeulen vandaag in NRC Handelsblad. Was vorig weekend nog het motto “wir schaffen das“, lijkt het alsof de afgelopen dagen paniek is uitgebroken. Vermeulen schrijft:

“Duitsland is op de grens gestuit voor het opvangen en registreren van de tienduizenden asielzoekers die sinds vorig weekend het land waren binnengekomen. Dit betekent volgens de Süddeutsche Zeitung dat bondskanselier Angela Merkel een nog niet eerder vertoonde politieke taxatiefout heeft gemaakt. De Duitse poging om het humanitaire gidsland van Europa te worden, is gestuit op de realiteit van de harde cijfers. Voor Europa is dit opnieuw een signaal dat de vluchtelingencrisis alleen door nauwe samenwerking kan worden bezworen.”

Overleg met onzekere uitkomst

Staatssecretaris Dijkhoff is in Brussel voor een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Het overleg is om 15.00 uur begonnen. Een van de agendapunten is het voorstel van de Europese Commissie voor de herverdeling van 40.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland voet aan wal hebben gezet. De asielsystemen daar zijn overbelast. In juni werd hierover een politiek akkoord bereikt, vandaag wordt dit afgehamerd en kan de ‘relocatie’ ook echt beginnen.

Daar is een voorstel van de Commissie bijgekomen om nog eens 120.000 vluchtelingen op te nemen. Naast Italië en Griekenland moet Hongarije hiermee worden ontlast. Het doel is om vandaag een principe-akkoord te bereiken. Of dat lukt is onzeker, schreef onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso in nrc,next. Vooral tegen de bindende quota er EU-land is veel verzet. Alonso:

“Voor de eerste 40.000 ‘relocaties’ zijn die nog vrijwillig, maar al voor de zomer werd duidelijk dat Oost-Europese landen, maar ook Oostenrijk en Spanje, minder vluchtelingen willen opnemen dan gevraagd.”