Münninghoff, Fasseur en Van Bergen op shortlist Libris Geschiedenis Prijs

Zowel Annegreet van Bergen en Alexander Münninghoff, met respectievelijk Gouden Jaren en De Stamhouder verantwoordelijk voor dé Nederlandse non-fictie bestsellers van deze zomer, zijn genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

5 titels op shortlist

Met Van Bergen en Münninghoff staan nog drie andere auteurs op de shortlist van deze grootste non-fictie prijs van Nederland:
- Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd (Atlas Contact)
– Cees Fasseur: Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog (Balans)
– Ewoud Kieft: Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918 (De Bezige Bij)
– Alexander Münninghoff: De stamhouder. Een familiekroniek (Prometheus Bert Bakker)
– Laura Starink: De schaduw van de grote broer (Atlas Contact)

Afvallers

Bij het samenstellen van de vijf titels tellende shortlist heeft de jury gekeken naar de, eerder dit jaar, bekendgemaakte longlist. Daarop stonden tien titels.

Afvallers zijn Marc Dierikx’ biografie over Anthony Fokker, een Eerste Wereldoorlog-boek van Paul van der Steen (Schampschot) en Auke van der Wouds De nieuwe mens, Pepijn Reesers biografie van Desi Bouterse en W.H. Weenink biografie van feministe Marie Anne Tellegen 1893-1976

Uitreiking 25 oktober

De jury van de Libris Geschiedenis Prijs bestaat uit NTR-eindredacteur Karin van den Born, de Volkskrant-redacteur Martin Sommer, Historisch Nieuwsblad-hoofdredacteur Frans Smits, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis Henk Wesseling, schrijfster Annejet van der Zijl, Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam) en Klaartje Schweizer (hoofd afdeling Collectie en Beheer van het Nederlands Openluchtmuseum).

De winnaar wordt bekendgemaakt op 25 oktober. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag verbonden van 20.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Dik van der Meulen, voor zijn biografie Koning Willem III, 1817-1890.

    • Roderick Nieuwenhuis