Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: spreiding vluchtelingen houdt EU in de greep

Vandaag gaan EU-lidstaten, tijdens een ministeriële bijeenkomst in Brussel, proberen om de regie over de uit de hand gelopen vluchtelingencrisis te herwinnen. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan, het Europees Parlement steunt die, maar lidstaten zijn zwaar verdeeld over wat intussen een test voor de EU zelf is geworden. Als ze er vandaag niet uit komen, volgt snel een extra top van regeringsleiders. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

De belangrijkste gebeurtenissen vandaag

We gaan afronden. Vandaag was de dag dat de Europese Unie tijdens een extra ingelast overleg over de vluchtelingencrisis in Brussel een akkoord heeft bereikt over de verdeling van 40.000 vluchtelingen over alle lidstaten. Een definitief akkoord over het plan om een verdere 120.000 te verdelen, kwam er niet.

De marechaussee in Nederland gaat meer controles uitvoeren in de grensstreek om te zien of er meer vluchtelingen Nederland binnenkomen. En Hongarije heeft de belangrijkste grensovergang tussen Servië en het land gesloten. Verder:

- Duitsland is begonnen met grenscontroles
- Arnhem gaat vluchtelingen opvangen in De Koepel
- Duitsland verwacht dit jaar 1 miljoen vluchtelingen
- Hongarije sluit het luchtruim boven de grens met Servië

Koepel in Arnhem biedt plaats voor 400 asielzoekers

De gemeente Arnhem gaat vanaf morgen 350 tot 400 vluchtelingen opvangen in De Koepel, een voormalige gevangenis die leegstaat. Wethouder Henk Kok maakte dat vanavond in de gemeenteraad bekend, zo schrijft persbureau ANP.

De wethouder heeft laten weten niet blij te zijn met de locatie, maar de stad heeft momenteel geen andere optie dan de vluchtelingen op te vangen in de voormalige gevangenis. Kok hoopt dat er snel andere locaties worden gevonden zodat de vluchtelingen weer weg kunnen uit de voormalige gevangenis.

Toch geen akkoord over verdeling vluchtelingen

Er is toch geen politiek akkoord over de verdeling van in totaal 160.000 vluchtelingen over Europa. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zojuist in Brussel na overleg met zijn Europese ambtgenoten.

Frankrijk en Duitsland repten eerder op de avond nog wel van een akkoord. De bewindslieden hebben wel het besluit om 40.000 vluchtelingen te verspreiden formeel bekrachtigd. Maar op tafel lag ook het recente voorstel van de Europese Commissie om nog eens 120.000 vluchtelingen die in Italië, Griekenland en Hongarije zitten, over heel Europa te verdelen.

Dijkhoff:

"Waar geen unanimiteit over is, is de herplaatsing van mensen. Over de 120.000 is geconstateerd dat een grote meerderheid voor is, maar niet iedereen."

Ondertussen op de grens tussen Hongarije en Servië

REUTERS / Marko Djurica

REUTERS / Marko Djurica

REUTERS / Marko Djurica

REUTERS / Marko Djurica

REUTERS / Marko Djurica

REUTERS / Marko Djurica

AP / Matthias Schrader

AP / Matthias Schrader

EU gaat 160.000 vluchtelingen verspreiden

In Brussel hebben EU-ministers besloten dat de Europese Unie 160.000 vluchtelingen gaat verspreiden onder de lidstaten. Daarnaast worden hotspots opgezet in Griekenland waar mensen zich kunnen laten registreren. Dat zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière, schrijft persbureau ANP.

De landen in de Balkan, zoals Albanië, Kosovo en Servië, komen op de lijst met veilige landen van herkomst. Dat betekent dat asielzoekers uit die landen moeilijker in aanmerking komen voor asiel. Over Turkije is nadere discussie nodig.

Hongarije sluit luchtruim boven Servische grens

De Hongaarse autoriteiten hebben het luchtruim in een strook van twintig kilometer boven de Servische grens gesloten. Tot een hoogte van 1,350 meter is geen vliegverkeer meer mogelijk, zo schrijft persbureau Reuters. De maatregel is ingevoerd zodat de hulpdiensten veilig gebruik kunnen maken van het luchtruim. Volgens de Hongaarse autoriteiten heeft de maatregel geen gevolgen voor het geregelde internationale vliegverkeer.

Toch de grens over

Nadat de Hongaarse politie vanmiddag de belangrijkste grensovergang tussen Servië en het land gesloten heeft, worden er bij officiële grensovergangen toch kleine groepjes vluchtelingen doorgelaten. Dat meldt een verslaggever van persbureau Reuters:

"Mensen worden momenteel in kleine groepjes onder een metalen poort doorgelaten, om zo de grens over te kunnen steken."

Ook komen bij persbureau Reuters foto's binnen van migranten die onder het 175 kilometer lange hek proberen te klimmen.

REUTERS / Marko Djurica

Migranten kruipen onder het hek door. REUTERS / Marko Djurica

Coalitie steunt inzet mobiele grenscontroles

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de inzet van mobiele teams van de marechaussee aan de Nederlandse grenzen. VVD-Kamerlid Malik Azmani zei daarover tegen persbureau ANP dat hij blij is dat Dijkhoff zo snel handelt.

"Europa slaagt er blijkbaar niet in zich aan de gezamenlijke afspraken te houden. Dan wordt het een soort Europa van ieder voor zich. Het is geen structurele oplossing, want de echte oplossing is opvang in de eigen regio en zo asielaanvragen in Europa niet meer mogelijk te maken. Laten we hopen dat de lidstaten elkaar daar vandaag vinden."

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken laat weten het goed te vinden dat mobiele controles worden ingezet:

"Om mensensmokkelaars te onderscheppen. Al deze maatregelen hebben echter alleen zin als Europa de opvang van vluchtelingen gezamenlijk gaat organiseren."

Vragen en antwoorden om de vluchtelingencrisis te begrijpen

Al maanden komen per dag honderden migranten aan in Europa. Dit jaar werden er al meer dan 350.000 geteld. Duizenden anderen staken ongemerkt de grenzen over. Maar wat is nou het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Helpen al die goedbedoelde hulpacties wel? Lees hier de soms ongemakkelijke antwoorden op twintig vragen over de vluchtelingencrisis.

Hongarije sluit belangrijkste grensovergang met Servië

De politie in Hongarije heeft vanmiddag de belangrijkste grensovergang tussen Servië en het land gesloten, dat meldt persbureau Reuters. Volgens een verslaggever die ter plaatse is, staan er tientallen politieagenten langs de spoorovergang tussen de landen. Ook zou er een helikopter boven de grens rondcirkelen. Vluchtelingen steken bij Servië de grens over naar Hongarije op weg naar naar Duitsland en Scandinavië.

REUTERS / Marko Djurica

De politie in Hongarije heeft vanmiddag de belangrijkste grensovergang tussen Servië en het land gesloten. REUTERS / Marko Djurica

Ook grenscontroles in Nederland

De marechaussee voert de komende tijd het aantal controles in de grensstreek op om te zien of er meer vluchtelingen Nederland binnenkomen. Die mededeling deed staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag voorafgaand een overleg met zijn Europese collega's. Dijkhoff zei daarover tegen persbureau ANP:

"Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland. Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen."

Maatregelen in Hongarije

De politie van Hongarije gaat tot eind deze maand strenger optreden, om de publieke orde te bewaren en criminaliteit tegen te gaan. "De politie kan om identificatie vragen en kleren of voertuigen doorzoeken", zegt de politie in een verklaring.

In oktober moet een hek van 175 kilometer langs de zuidelijke grens met Servië voltooid zijn. Ook zijn morgen strengere wetten van kracht. Die maatregelen moeten vluchtelingen ontmoedigen naar Hongarije te gaan.

Kamagurka

embed-1-w640.jpg

Duitse grenscontroles zijn wettig

Onze correspondent in Brussel, Stéphane Alonso, twittert:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Duitsland mag formeel grenscontroles 10 dagen invoeren, daarna steeds verlenging van 2 weken, tot max. 2 maanden. #Schengen #EU #migratie

De laatste reis van Kahsay Mekonen

Kahsay Mekonen, een Eritrese vluchteling, kreeg eind 2013 asiel in Nederland. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Leersum. Op een van de donkere dagen voor kerst verdween hij. Spoorloos. Een paar dagen na de jaarwisseling, 5 januari 2014, werd hij dood teruggevonden in een park in Bremen. Volgens de politie had Mekonen zelfmoord gepleegd.

OneWorld, Argos en Radio Bremen zijn een onderzoeksdossier met foto’s, geluidsfragmenten, kaarten en graphics gestart. Ze willen uitvinden hoe zijn laatste dagen eruit hebben gezien. Op vragen als ‘Waarom reisde hij naar Duitsland?’, ‘Wat deed hij daar?’, ‘Pleegde hij inderdaad zelfmoord?’ en ‘In hoeverre hebben de Duitse en Nederlandse autoriteiten zijn dood onderzocht’ zoeken ze een antwoord. Het dossier wordt aangevuld.

Knipsel

Ook Polen overweegt grenscontroles

Na Duitsland, Oostenrijk en Slowakije overweegt ook Polen om grenscontroles in te voeren. Dat heeft de Poolse premier Ewa Kopacz vanmiddag laten weten, zo meldt persbureau Reuters. Ook zei Kopacz dat ze de verdeling van vluchtelingen – zoals voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vorige week voorstelde – niet accepteert. Ze zei:

“Zodra ik een melding ontvang van gevaar in onze grensstreken zal Polen zijn grenzen weer gaan bewaken. We zullen alleen zo veel vluchtelingen accepteren als we aankunnen, en niet één meer of minder.”

Ondertussen op de grens tussen Griekenland en Macedonië

AFP

AFP

AFP

AFP


AFP

AFP

Nog nooit zoveel migranten op één dag naar Hongarije

En ook Hongarije heeft met records te maken. Gisteren zijn meer dan 5.809 mensen het land binnengekomen - het hoogste aantal dit jaar. Zaterdag waren het er 4.330. In totaal zijn dit jaar bijna 195.000 migranten Hongarije binnengekomen. Het land hoopt dat een hek van vier meter hoog langs de Servische grens, grenscontroles en nieuwe, strengere wetten migranten zullen afschrikken.

Een miljoen vluchtelingen in Duitsland

Een miljoen vluchtelingen verwacht Duitsland dit jaar. Dat schreef vice-kanselier Sigmar Gabriel zojuist in een brief aan zijn Sociaal-Democratische Partij. Dat is 200.000 meer dan de vorige schatting. In de brief schrijft Gabriel ook dat Europa méér moet dan dan nu het geval is. Er zou "een gezamenlijk Europees streven" moeten zijn om de vluchtelingencrisis te bezweren, schrijft hij. Tot nu toe neemt Duitsland de meeste vluchtelingen op.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Germany won't close its doors to asylum-seekers: Merkel's spokesman

Ook Slowakije en Oostenrijk controleren grenzen

De minister van Binnenlandse Zaken van Slowakije zegt dat ook zijn land tijdelijke grenscontroles zal invoeren op de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. En ook Oostenrijk voert zwaardere grenscontroles in en zet daarbij zelfs het leger in, zei de Oostenrijkse vice-kanselier Reinhold Mitterlehner vanmorgen.

"Als Duitsland grenscontroles invoert, moet Oostenrijk de grenscontroles verzwaren. Dat doen we nu."

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Around 2,200 members of the Austrian military will be deployed to help with the influx of migrants, Chancellor Faymann said

Cameron is in Libanon

De Britse premier David Cameron is momenteel in Libanon, waar een op de vier mensen vluchteling is - het hoogste aantal per hoofd van de bevolking ter wereld. Hij praat met Syrische vluchtelingen (er zijn er meer dan een miljoen in Libanon) die naar Groot-Brittannië willen. Ook spreekt hij zijn Libanese collega Tammam Salam en betuigt hij steun aan de Libanese troepen die strijden tegen terreurgroep Islamitische Staat. Groot-Brittannië maakte eerder deze maand bekend de komende vijf jaar 20.000 Syrische vluchtelingen extra op te vangen.

Reuters / Stefan Rousseau

Reuters / Stefan Rousseau

Duitsland controleert grenzen

Duitsland is vannacht begonnen met het controleren van de grens bij Oostenrijk. De grenswachten hebben in de nacht steekproefsgewijs een aantal voertuigen gecontroleerd. Daardoor ontstonden files.

De Duitse politie gaat daarnaast ook de grens tussen België en Luxemburg beter in de gaten houden, zo heeft een woordvoerder van de Duitse nationale politie gezegd. Maar niet op zo'n grote schaal als bij de Oostenrijkse grens.

De houding van Duitsland tegenover vluchtelingen sloeg dit weekend om, schrijft onze correspondent Frank Vermeulen vandaag in NRC Handelsblad - van "wir schaffen das" naar grenscontroles.

"Duitsland is op de grens gestuit voor het opvangen en registreren van de tienduizenden asielzoekers die sinds vorig weekend het land waren binnengekomen. Dit betekent volgens de Süddeutsche Zeitung dat bondskanselier Angela Merkel een nog niet eerder vertoonde politieke taxatiefout heeft gemaakt. De Duitse poging om het humanitaire gidsland van Europa te worden, is gestuit op de realiteit van de harde cijfers. Voor Europa is dit opnieuw een signaal dat de vluchtelingencrisis alleen door nauwe samenwerking kan worden bezworen."

Waar gaat de EU-top vandaag over?

De top over het vluchtelingenprobleem, met de Europese ministers van Binnenlandse Zaken, begint om 15.00 uur vanmiddag. Er wordt besloten over de herverdeling van 40.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland voet aan wal hebben gezet en de asielsystemen daar overbelasten. In juni werd hierover een politiek akkoord bereikt, vandaag wordt dit afgehamerd en kan de ‘relocatie’ ook echt beginnen.

Er is ook een struikelblok: een voorstel van de Commissie om nog eens 120.000 vluchtelingen op te nemen, ditmaal ook ten gunste van Hongarije. Onze correspondent Stéphane Alonso schrijft vandaag in nrc.next:

"Hierover moet vandaag een principe-akkoord worden bereikt. Of dat lukt is onzeker: er is veel verzet tegen de bindende quota per EU-land die de Commissie bepleit. Voor de eerste 40.000 ‘relocaties’ zijn die nog vrijwillig, maar al voor de zomer werd duidelijk dat Oost-Europese landen, maar ook Oostenrijk en Spanje, minder vluchtelingen willen opnemen dan gevraagd."