Kijken: prachtige luchtbeelden Grand Canyon alsnog gevonden

Vijf studenten lieten twee jaar geleden een weerballon in de Grand Canyon de lucht in. Maar de ballon raakte zoek. Onlangs vond een vrouw de telefoon, en de adembenemende beelden staan nu, alsnog, online.

Een screenshot uit de video.

Vijf studenten lieten twee jaar geleden een weerballon in de Grand Canyon de lucht in. De grote witte ballon, met daaraan een Go Pro en een telefoon met GPS-tracker, moest mooie beelden maken van de woestijn. Dat mislukte: de ballon raakte zoek. Maar onlangs vond een vrouw de telefoon, en de adembenemende beelden staan nu, alsnog, online.

De ballon ging in juni 2013 de lucht in voor een schoolproject. Het ging goed, totdat de jongens het contact met de ballon verloren.

Op Reddit legt een van de vrienden het project uit:

“We planden de lancering op een bepaalde plaats en een bepaald tijdstip zodat het toestel op een plek zou landen waar bereik was. Maar dat was er onverwachts toch niet, waardoor de telefoon geen signaal gaf bij terugkomst naar de aarde. We hebben er nooit meer iets van gehoord. Totdat een vrouw onze apparaten terugvond.”

Geen bereik, niets meer gehoord

De ballon heeft ruim anderhalf uur gevlogen en ging dertig kilometer de lucht in. De telefoon en Go Pro zijn tachtig kilometer verder ter aarde gestort; op een plek zonder bereik. Hierdoor kregen de jongens geen berichtje met de exacte locatie van het toestel. Pas twee jaar later werden de toestellen teruggevonden omdat in het gebied weinig wegen lopen - en dus weinig mensen komen.

Een werknemer van telecomprovider AT&T vond de toestellen terug en bracht ze naar de winkel. Zij zochten contact met de jongens en gaven de beelden en data terug.

Ook zo’n ballon in Washington

Eerder deze maand hebben twee jonge meiden ook een camera de stratosfeer ingestuurd. De ballon vloog bijna drie uur lang in Washington en als we hun filmpje mogen geloven, bouwden de meisjes de installatie helemaal zelf.

    • Marissa van Loon