Janneke Vreugdenhil Joie de vivre

Een week of wat geleden mopperde ik in deze rubriek een beetje over het fenomeen ‘wegdroomkookboek’, het soort boek waarvan er meer en meer verschijnen en waarin auteurs hun hele familie en vriendenkring opvoeren en niet uitverteld raken over hun idyllische leven achter het fornuis. Ook Beatric Peltre maakt zich daar in Joie de vivre schuldig aan deze vorm van zelffelicitatie. Maar dat is niet de reden waarom ik even moest wennen aan haar boek

Peltre is Francaise van geboorte, woont in Boston, heeft een populair Engelstalig food blog (latartinegourmande.com) en schrijft en fotografeert voor onder andere The Wall Street Journal, The Huffington Post en Saveur. Joie de vivre (de oorspronkelijke titel luidt La Tartine Gourmande) is haar eerste bundel en zoals gezegd, ik was er niet onmiddellijk van gecharmeerd.

Het boek lijkt te leunen op twee gedachten. Enerzijds staan er elegante, op de klassieke Franse keuken gebaseerde gerechten in, zoals een soufflé van krab, waterkers en saffraan, kleine mille-feuilles met garnalen, grapefruit en avocado en petits pots de cremes. Laten we zeggen dat deze ongeveer de helft van het boek beslaan.

Voor de andere helft is Joie de vivre in feite een

dieetkookboek.

Peltre lijdt aan een glutenintolerantie en vervangt om die reden in al haar recepten tarwe door glutenvrije granen. Dat is natuurlijk prima, alleen staat op de cover nergens dat het om een glutenvrij kookboek gaat, en geen enkel weldenkend mens zonder glutenprobleem zal korstdeeg willen maken van rijstebloem, quinoameel, maizena en xanthaangom als het ook met gewone bloem kan. En wat het nog gekker maakt: voor haar tartines (open sandwiches) schrijft de auteur dan weer wel volkorentarwebrood voor.

Maar soms krijg je van een kookboek waarover je in eerste instantie twijfelt alsnog de kookkriebels. In Joie de vivre staan namelijk al met al toch een hoop aantrekkelijke recepten. Ruim voldoende in elk geval om komende week met u te delen. We gaan tartines maken met ricotta, walnoten, paddestoelen en citroen, tomaten gevuld met gehakt, en zalm in een exotisch gekruide wortelsaus. En glutenvrije gougeres, dat ook. Want wie heeft tegenwoordig niet zo af en toe een gast aan tafel met een glutenintolerantie, en hoe fijn is het niet als zo iemand zorgeloos mee kan eten?

    • Janneke Vreugdenhil