Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Hoogleraar wegens zakelijk belang niet meer betrokken bij onderzoek

Foto ANP / Koen van Weel

Hoogleraar pathologie Chris Meijer van het VU medisch centrum is niet langer betrokken bij een wetenschappelijk onderzoek onder 30.000 vrouwen naar baarmoederhalskanker dat onder zijn leiding stond. Aanleiding is de onthulling van deze krant in juni dat Meijer zakelijke belangen bij de studie had, die hij verzweeg. De studie werd op 19 juni stilgelegd en vandaag voortgezet.

Meijer was de drijvende kracht achter het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker waarover hij als lid van de Gezondheidsraad adviseerde aan de minister van Volksgezondheid. Die functie moest hij naar aanleiding van de publicatie al neerleggen.

Twee onderzoeken naar Meijers belangen

Chris Meijer bleek aandelen te hebben in bedrijven die onder meer producten maken die in het nieuwe bevolkingsonderzoek gebruikt kunnen worden. Die belangen verzweeg hij voor de Gezondheidsraad en voor zijn werkgever VUmc. Ook stonden zijn zakelijke belangen niet of onvolledig vermeld bij zijn wetenschappelijke publicaties in gezaghebbende tijdschriften over of met die producten. Naar Meijers zakelijke belangen en de melding daarvan bij zijn publicaties lopen op verzoek van het VUmc nog altijd twee externe onderzoeken.

Het nieuwe bevolkingsonderzoek zal in de zomer van 2016 van start gaan. Hierbij wordt het vrouwen onder meer makkelijker gemaakt om zelf thuis materiaal uit de baarmoeder af te nemen en dat op te sturen, in plaats van dat ze voor een uitstrijkje naar de huisarts gaan. Meijer was ook mede-eigenaar van een bedrijf dat een spuit voor een dergelijke zelfafname produceerde.