Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Hollande: IS bombarderen in Syrië noodzakelijk

Hollande heeft vandaag gezegd dat bombardementen op IS in Syrië noodzakelijk zijn.
Hollande heeft vandaag gezegd dat bombardementen op IS in Syrië noodzakelijk zijn. Foto AFP / Patrick Hertzog

De Franse president François Hollande heeft vandaag gezegd dat het onvermijdelijk is dat Frankrijk bombardementen uit gaat voeren op IS in Syrië. Dat meldt persbureau Reuters. Vorige week maakte Frankrijk al verkenningsvluchten boven het land.

Tijdens een persconferentie in Parijs liet Hollande weten dat naar aanleiding van de verkenningsvluchten het nu nodig is om bombardementen uit te voeren op IS in Syrië. NRC-correspondent Peter Vermaas laat weten dat als Frankrijk gaat bombarderen in Syrië, het land dan min of meer autonoom wil opereren van de Amerikanen:

“Als het daadwerkelijk tot bombardementen komt, dan zal Frankrijk zelf zijn doelwitten kiezen, liet de minister van Defensie vandaag al weten. Ongetwijfeld zal er coördinatie zijn met de Amerikanen, maar Frankrijk hecht bij dit soort internationale operaties erg aan zijn autonomie.”

‘Luchtaanvallen geen taboe’

Hollande maakte vorige week al bekend dat luchtaanvallen op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrië voor de Franse regering niet langer taboe meer zijn. NRC-correspondent Peter Vermaas schreef toen dat Hollande de “oorzaken van de migratiecrisis” aan wil pakken.

In actie komen tegen IS in Syrië zou bovendien de binnenlandse veiligheid ten goede komen. Volgens Hollande is er bewijs dat al dan niet verijdelde terroristische aanslagen in Frankrijk door jihadisten in Syrië zijn voorbereid.

Frankrijk bombardeerde al IS-doelen in Irak, maar de regering van Hollande was lange tijd tegen aanvallen in Syrië. De Fransen vreesden tot nu toe namelijk dat luchtactie op IS in Syrië het regime van Bashar al-Assad steviger in het zadel zou helpen.