Hoge raad: iPad is wel degelijk een computer, geen grote telefoon

Een klant houdt een iPad vast in een winkel van maker Apple.
Een klant houdt een iPad vast in een winkel van maker Apple. Foto EPA / Andrew Cowie

Na een juridische strijd van bijna vijf jaar heeft de Hoge Raad nu eindelijk duidelijkheid verschaft: de iPad van Apple is een computer. Het apparaat heeft “digitale agenda’s, mini-notebooks en GPS-apparatuur” en lijkt daarmee meer op een computer dan op een communicatiemiddel, zo oordeelde de hoogste rechter.

De Hoge Raad gaat daarmee in tegen het oordeel van het gerechtshof van Amsterdam, dat de iPad juist inschaalde in de categorie “telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen”. De vraag onder welke van de twee groepen het apparaat valt, vloeide voort uit de twist of een werkgever zijn personeel belastingvrij een iPad mag geven.

Volgens het college kenmerkt de iPad zich door “zijn veelzijdige inzetbaarheid voor de verwerking en opslag van gegevens”. Zo kan een iPad volgens het college worden gebruikt om tekst, cijfers, beeld en geluid te verwerken. Ook kan met het apparaat worden gezocht op internet en kan het voor ontspanning worden gebruikt.

Hof vond beeldscherm te onpraktisch

Het gerechtshof erkende die eigenschappen eerder ook. Maar het hof voegde daar aan toe dat een iPad door zijn “beeldschermformaat en invoermogelijkheden” minder handig werkt dan een computer, bijvoorbeeld bij het invoeren van lange teksten. In die zin lijkt een iPad meer op een grote telefoon, aldus de raadsheren.

De zaak over de iPad kwam voort uit een geschil tussen de Belastingdienst en een werkgever die zijn personeel zo’n apparaat cadeau deed. Over een telefoonachtig communicatiemiddel hoeft een werkgever namelijk geen loonheffing af te dragen aan de fiscus, maar over een computer wel.

    • Joost Pijpker