Hoe WhatsApp je met collega’s?

Foto Arjen Born

Nederlanders appen wat af. Niet alleen met vrienden en familie, maar ook met collega’s. WhatsApp is populair onder artsen en leraren, maar wordt vrijwel in elke branche gebruikt. Vijf problemen en een infographic over WhatsAppen op het werk.

1. Je collega deelt te veel

Niet iedereen zit te wachten op de babyfoto’s van die collega met zwangerschapsverlof. Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer van zich laten horen, zegt Daniel Post Senning auteur van Manners in a Digital World: Living Well Online.

Maar wat als een collega echt te veel deelt? Post Senning:

“Kijk eerst wat je zelf kunt doen: moet jij dit echt lezen? Als dat niet mogelijk is kun je hem of haar aanspreken, maar doe het persoonlijk en op een willekeurig moment. Stuur geen pissig berichtje terug, dat werkt averechts.”

2. Jij deelt te veel

Als jij zelf degene bent die altijd net te veel details geeft bij dat buikgriepje is het advies: verplaats je altijd in degene met wie je communiceert, en stuur nooit overhaast een berichtje. Post Senning:

“Zoals we in de VS zeggen: say it, forget it, write it, regret it. Als je twijfelt of een bepaald grapje of onderwerp ongepast is voor in een bedrijfsmail, is dat het waarschijnlijk ook.”

3. Altijd aan

https://twitter.com/PeculiarJerryyy/status/637897628634615809
Pascalle Uiterwijk (28), verpleegkundige in het AMC, zit in een WhatsApp-groep met 24 collega’s. Dat betekent dat er bij elke verjaardag 23 felicitaties worden verstuurd. Ook in het weekend kan de stroom berichtjes irritant zijn.

“Zeker als het om werkfrustraties gaat. Die appjes wil ik niet lezen als ik zelf vrij ben.”

Het is een herkenbaar probleem in het ‘always on’-tijdperk. Toch hoef je je als ontvanger niet te laten manipuleren door het medium. Post Senning:

“Ook hier geldt weer: laat weten wat je prettig vindt. Wil je geen werkgerelateerde berichtjes beantwoorden in het weekend, zeg dat dan.”

4. Oeps, iemand toegevoegd

Wat als iemand in de collega-WhatsApp-groep is toegevoegd, die eigenlijk niks met de informatie van doen heeft? Zo maar een nieuwe groep zonder hem beginnen is niet de beste manier, oordeelt Post Senning.

“Als er iemand ongewenst in zo’n groep belandt, is het aan de initiatiefnemer om dat op te lossen. Leg gewoon vriendelijk uit waarom ze geen lid kan blijven, dat hoeft echt niet ongemakkelijk te zijn.”

5. De lachende drol

Emoticons? Allemaal leuk en aardig, maar Ralf Henry (40) zit er niet op te wachten. Hij werkt in de zorg, en heeft de WhatsApp-groep op zijn werk inmiddels drie keer verlaten:

“Van twintigers begrijp ik nog dat ze emoticons gebruiken. Maar als een collega van mijn eigen leeftijd, of ouder, met mij communiceert via banaantjes en slagroomtaartjes, vind ik dat behoorlijk infantiel.”

Begrijpelijk, maar emoticons kunnen soms duidelijker maken hoe je tekst bedoeld is. Post Senning:

“Alleen als je onder collega’s bent van wie je weet dat ze emoticons gebruiken. Als je iemand niet of nauwelijks kent, raad ik het af. En inderdaad is leeftijd ook een factor: millennials zijn gewend aan emoji, oudere generaties wat minder.”

    • Anouk Vleugels