Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Hier kunnen vluchtelingen terecht op de Nederlandse arbeidsmarkt

Foto: ANP

Het Duitse bedrijfsleven is klaar voor migranten op de arbeidsmarkt. Bedrijven als Porsche, Eon en Axel Springer willen migranten - maar ook zichzelf - helpen door ze snel aan het werk te zetten.

Ook in Nederland bekijken uitzendbureau Randstad en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de mogelijkheden om asielzoekers aan werk te helpen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil met het kabinet in gesprek en denkt na over een pilot om ‘vraag en aanbod bij elkaar te brengen’. En bouwbedrijf Dura Vermeer is – voor zover bekend - als eerste Nederlandse bedrijf met Vluchtelingenwerk Nederland in overleg om mogelijk gevluchte ingenieurs aan te nemen.

Om in Nederland te kunnen werken, hebben migranten wel minimaal een tijdelijke verblijfsvergunning nodig. Waar op de arbeidsmarkt kunnen ze dan eventueel terecht?

1. Techniek en industrie

De sector waar het in Duitsland vooral om te doen is, biedt ook in Nederland mogelijkheden voor migranten. Volgens werkgeversorganisatie FME is er in algemene zin altijd een tekort aan technisch goed opgeleide mensen. Om in deze sector echt aan de slag te kunnen is het volgens de FME belangrijk om eerst de kwalificaties van mogelijke werknemers goed in kaart te hebben.

Maar volgens Carolien van der Leegte van VDL Groep hebben zij op het moment nog geen tekort aan mensen, zoals de Duitse bedrijven in die branche wel hebben.

“We kunnen tot nu toe bijna alle plaatsen gevuld krijgen. Natuurlijk staan we wel open voor het aannemen van migranten maar we hebben er nog niet actief over nagedacht. Als het zover komt, zullen we geen onderscheid maken maar vooral kijken naar de papieren die ze hebben.”

2. De bouwsector

Volgens een woordvoerder van Bouwend Nederland komt er door de aantrekkende bouwmarkt de komende tijd genoeg werk vrij in de bouwsector. “De vooruitzichten zijn heel positief. Er zal eerder een tekort aan personeel zijn dan een overschot.” Dat werk is er nu nog niet. Nog even geduld dus.

Bouwbedrijf BAM heeft nog geen initiatief genomen na de huidige vluchtelingenstroom maar zegt wel al te werken met migranten:

“We hebben twee Irakese stagiaires in dienst die werkzaam zijn als bouwplaatsmedewerker. De broers werken mee aan een uitbreiding van het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel.”

3. Land- en tuinbouw

Een andere aantrekkelijke sector is de land- en tuinbouw. Waarom? Omdat het vaak om seizoens- of tijdelijk werk gaat, en het werk laagdrempelig is. Volgens een woordvoerder van werkgeversorganisatie Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) zijn er meer dan duizend vacatures in de branche:

“We hebben binnenkort een overleg met COA en uitzendbureaus om te kijken hoe we migranten en werkgevers bij elkaar kunnen brengen. Het is een voordeel dat er in onze sector al regelingen zijn voor bijvoorbeeld werknemers met een tijdelijke verblijfsvergunning. Zo kunnen we wat sneller handelen.”

Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland zegt dat geen specifieke sectoren zijn die meer of minder geschikt zijn voor migranten:

“Niet iedereen heeft dezelfde achtergrond en opleiding. Het is dus niet zo dat we groepen mensen gaan verdelen over sectoren, omdat daar dan werk is. Het liefst zien we ze bij banen waarvoor ze geleerd hebben.”